Înfiinţarea SC Termoficare SA, votată joi în unanimitate de consilierii locali, reprezintă primul pas în ruperea Electrocentrale SA în două societăţi separate: una care să se ocupe exclusiv de producerea termiei, fără relaţii cu publicul, şi una exclusiv de transportul şi distribuirea termiei.
Noua societate va fi înfiinţată împreună cu Sânmartin iar structura proprietăţii este 99% pentru municipiu şi restul pentru comună. Necesitatea pentru noua societatea vine din faptul că CET-ul şi-a pierdut licenţa de operare pentru transport şi distribuţie. După votarea înfiinţării SC Termoficare SA, aceasta va primi licenţa necesară, se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii orădeni.
„Hotărârea noastră de azi intră mâine în şedinţă de consiliu local la Sânmartin iar noua înfiinţata firmă va urma să primească cu delegaţie reţelele de termoficare din Oradea şi Sânmatin. Avem o problemă de legalitate, în prezent: nu mai putem licenţia operatorul de termoficarepentru transport şi distribuţie”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Rămasă fără licenţă pentru partea de distribuţie, Electrocentrale SA va fi sfârtecată-n două. Consilierii locali orădeni şi-au dat acordul, ieri, pentru înfiinţarea SC Termoficare SA. Aceasta are ca acţionari consiliile locale din Oradea şi Sânmartin, capitalul social vărsat va fi de 90.000 lei, împărţit la 1.000 acţiuni. Oradea va avea 99% din acţiuni iar Sănmatinul, restul de 1%. Deşi pusă pe ordinea de zi în ultimul moment, propunerea a trecut cu unanimitate de voturi. Conform declaraţiilor primarului Ilie Bolojan, noua societate nu are nimic în comun cu datoriile acumulate de Electrocentrale SA şi nu va prelua întregul personal al fosei secţii de termoficare. Atât restanţele cât şi persoanlul excedentar, rămâne pe CET SA, care, de luna viitoare, va avea exclusiv atribuţii în producerea gigacaloriei.
Şi la Sânmartin
„Hotărârea noastră de azi intră mâine în şedinţă de consiliu local la Sânmartin iar noua înfiinţata firmă va urma să primească cu delegaţie reţelele de termoficare din Oradea şi Sânmatin. Avem o problemă de legalitate, în prezent: nu mai putem licenţia operatorul de termoficare pentru transport şi distribuţie, aşa că se va înfiinţa această nouă firmă care va prealua aceste activităţi”, a declarat primarul Ilie Bolojan la finalul şedinţei extraordinare de ieri.
Electrocentrale SA a rămas fără licenţă de transpot şi distribuţie în 2012. Dinainte de asta se poartă discuţii pe tema ruperii CET-ului în două societăţi: una pe transport şi distribuţie şi una pe producţie.
Termoficare SA urmează să fie înregistrată la Registrul Comerţului săptămâna viitoare şi apoi să se licenţieze. În acest context, primarul spune că e posibil să mai fie nevoie de întruniri extraordinare ale deliberativului local.
Negocieri şi discuţii
Cel puţin deocamdată, edilii nu scapă, însă, de grija datoriilor acumulate de CET. Primarul a pomenit, din nou, de dorinţa ridicării preţului de vânzare al gigacaloriei, astfel încât acesta să se apropie cât mai mult de preţul de producere a termiei. A mai spus că asta e imposibil, în acest moment, pentru că Agenţia Naţională de Reglementare în Energie nu îşi dă acordul. În plus, edilil a anunţat că este posibilă o rectificare negativă a bugetului, banii fiind necesari pentru o alocaţie către „Centrală”, cum este denumită partea de producţie a căldurii. „Suntem în negociere cu furnizorii pentru deblocarea conturilor”, precizează primarul.
SC Termoficare SA va avea un consiliu de administraţie numit pe doi ani, format din cinci membri: patru din partea Oradei şi unul din partea Sânmartinului. Aceştia sunt Floruţ Emil, Szabo Stefan, Miclăuş Dan Sorin, Todoca Traian şi Gogoneaţă Emilia.
Ilie Bolojan, sisturile si CET-ul gazos
Citiți principiile noastre de moderare aici!