Aproape 7.000 de elevi din Bihor susţin, începând de luni, prima probă a examenului de Bacalaureat. Proba orală la limba română va dura trei zile (15, 16 şi 17 februarie). Elevii nu vor primi note sau calificative, ci vor primi certificate de competenţe, de la nivel mediu, la nivel avansat şi până la cel de experimentat. Singura condiţie ca elevul să treacă examenul de bacalaureat este prezenţa.
„Subiectele au un grad de dificultate care va permite rezolvarea lor în maximum 20 de minute. Copiii au emoţii, sunt fireşti. Elevii sunt examinaţi însă de profesori din şcoală, din care unul care a predat la clasă şi asta este un mare câştig. Sperăm ca în acest fel să nu se ajungă la inversarea ierarhiei valorilor”, a declarat Ioan Corba, directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma”.
„Am încercat să rezolvăm variantele de subiecte afişate pe site-ul ministerului. Sunt diferite faţă de cele de anul trecut. Cu toate acestea nu mi se par dificile. Sperăm să fie bine pentru noi”, a spus eleva Alexandra Bălaş, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”.
A doua probă a bacalaureatului va fi susţinută în perioada 17-19 februarie şi se referă la evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă. De asemenea, din 19 până în 29 aprilie, elevii vor fi testaţi dacă ştiu să utilizeze calculatorul. Ultima evaluare orală, a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă, este programată în perioada 31 mai – 4 iunie.
Sesiunea scrisă va conţine trei probe: limba română (28 iunie), matematică sau istorie (30 iunie) şi proba la alegere, în funcţie de profil (2 iulie).
Profesori voluntari
Profesorii evaluatorii şi cei care corectează lucrările la examenul de bacalaureat ar putea să facă muncă de voluntariat. Aceasta pentru că Ministerul Educaţiei nu a făcut nicio precizare privind modalitatea de plată a profesorilor care participă la examenul de bacalaureat.
„Ministerul nu a făcut referiri la plata profesorilor evaluatori şi a celor care corectează lucrările la bacalaureat. Guvernanţii ar fi capabili să ne jupoaie pielea şi să ne-o pună la uscat, ca să rămână numai ei. Ministerul invocă motivul că examenul de bacalaureat se ţine în timpul anului, iar orele dedicate bacalaureatului ar putea fi încadrate în norma didactică. Anul trecut, suma alocată a fost considerabil diminuată faţă de 2008. Prin urmare, nu ar fi exclus ca anul acesta profesorii să nu fie plătiţi deloc”, a declarat Ioan Ţenţ, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor.
Fact Box:
Problele oraleale examenului de Bacalaureat vor avea loc în perioada:
– 17-19 februarie la limba maternă.
– 19 – 29 aprilie 2010 la competenţe digitale
– 31 mai – 4 iunie 2010 la limba modernă
Probele scrise la Bacalaureat se vor desfăşura:
– 28 iunie 2010 la limba şi literatura română
– 30 iunie 2010 la matematică sau istorie, în funcţie de profil
– 2 iulie 2010 la o probă la alegere.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!