Proiectul pentru modernizarea CET-ului a primit aviz favorabil din partea reprezentanţilor Comisiei Europene din România, cu două observaţii, însă. Experţii au cerut completarea documentaţiei cu planuri de acţiune pentru reducerea pierderilor şi eficientizarea activităţii CET-ului. „Ne-au smotocit dar va fi bine”, răsuflă uşurat primarul Bolojan. Permisiunea de a anunţa licitaţia pentru diverse achiziţii în contul proiectului este dovada că lucrurile au intrat pe un făgaş bun, crede edilul.
Pentru a convinge orădenii să nu se debranşeze şi să demonstreze, astfel, că are cui vinde gigacaloria din CET, Municipalitatea s-a angajat să păstreze subvenţia la termie şi în ani viitori, chiar dacă Guvernul decide să o anuleze.
Investiţiile continuă
Accesarea acestor sume este posibilă doar în condiţiile în care Municipalitatea se angajează să continue investiţiile pentru reducerea pierderilor şi creşterea eficienţei. „Ar mai fi nevoie de 150 de milioane euro pentru reabilitarea reţelelor astfel încât să reducem pierderile pe reţele de la 40 % – 50%, cât avem acum la 15%, valoare acceptată în Europa. Colegii noştri au dat o perioadă scurtă pentru asta ca să iasă bine proiectul. Trebuie să venim cu un plan realist ca în 10-15 ani să facem asta”, spune Bolojan. Edilul consideră că performanţa Electrocentrale SA nu este acceptabilă, CET-ul fiind „energofag” şi „ineficient”. „Dacă cei de la CET nu restructurează şi nu iau măsuri vom încredinţa aceste servicii unui operator privat. Problema nu e să schimbi pe cineva, declară Bolojan referindu-se la Dragoş Gligor, ci să pui oameni pricepuţi”.
Turbină pe gaz
Proiectul are valoarea totală de 69,2 milioane euro, din care jumătate vin de la Comisia Europeană, 45% de la bugetul de stat şi 5%, adică 3,5 milioane euro de la bugetul local. Suma acoperă costul unei turbine de alimentare cu gaze cu o putere instalată de 20 megawaţi, a trei cazane de apă fierbinte, care asigură un necesar de de 225 Gcal/h şi modernizarea magistralelor M1 şi M3, de sub Bulevardul Dacia respectiv Ştefan cel Mare şi Traian Lalescu, ne-a spus Marcel Boloş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Acestea au o lungime de 12,7 kilometri din totalul de 77 kilometri cât are Oradea.
C.Gh.
Modernizarea CET-ului, pe masa finantatorului
Citiți principiile noastre de moderare aici!