În şedinţa de miercuri a Consiliului Local Oradea s-a retras proiectul privind schimbul de imobile dintre municipalitatea şi consilierul local Vasile Petruţ. Aceasta deşi primarul Bolojan anunţase proiectul cu câteva ore înainte, apreciindu-l ca avantajos pentru ambele părţi.
„În esenţă, domnul Petruţ a oferit garsoniere în schimbul unui drum care serveşte practic ca acces doar către o proprietate a sa. Astfel că municipalitatea nu pierde un teren propriu-zis dar câştigă garsoniere în care ar putea fi cazaţi sportivi ai Clubului Municipal. Banii economisiţi din chiriile plătite de către CSM dorim să-i direcţionăm către Direcţia de Dezvoltare pentru finanţarea unor studii de fezabilitate”, declara Ilie Bolojan în prefaţa şedinţei CL Oradea.
Concret, schimbul viza şase apartamente cu o cameră, cu preţuri între 22.000 şi 31.100 de euro, în valoare totală de 159.400 de euro, aflate într-un bloc de pe strada Războieni, aproape de Gara Velenţa. Iar în contrapartidă municipalitatea oferea un teren de 2.830 mp de pe Şoseaua Borşului (evaluat la 118.900 de euro) şi încă un teren de 1.147 mp de pe strada Atelierelor (evaluat la 47.000 de euro).
Însă chiar înainte de şedinţa CL Oradea, consilierul local Pasztor Sandor, care este şi director al Administraţiei Bazinale Ape (ABA) Crişuri a anunţat că intervine o problemă cu terenul de pe strada Atelierelor.
Drum sau spaţiu verde?
„Dacă se cedează terenul de pe Atelierelor se închide practic frontul stradal de acces spre un Depozit de Materiale de Apărare al ABA Crisuri. Cu terenul de pe Borşului nu avem nicio problemă. Am vorbit şi cu domnul Petruţ şi dacă se găseşte o soluţie de acces la depozit, nu avem nicio problemă. Trebuie însă să se regândească schiţa fiindcă nu putem încălca legea care prevede asigurarea accesului la Depozitul respectiv”, ne-a explicat Pasztor Sandor.
Interesant este însă faptul că în raportul de specialitate întocmit în luna martie de către Administraţia Imobiliară Oradea terenul vizat de pe strada Atelierelor este considerat „spaţiu verde” şi nu ca drum de acces, fie către un depozit al ABA sau către alt obiectiv.
Întrebat dacă nu există un alt acces către depozitul în cauză, Pasztor Sandor ne-a răspuns astfel: „Mai există o intrare dar e ocolitoare şi dificilă, printre barăci. Dacă la ora 03:00 noaptea trebuie să intrăm în depozit după materiale de apărare vă daţi seama că trebuie un acces direct şi rapid”.
La rândul său, consilierul Vasile Petruţ ni s-a declarat împăcat cu situaţia. „Dacă nu se poate face schimbul cu terenul de pe strada Atelierelor rămâne în picioare terenul de pe Borşului la schimb cu patru garsoniere. Vă mai pot asigura că schimbul a fost iniţiat la doleanţa secţiei de baschet a CSM”, ne-a declarat Petruţ.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!