TIFF Oradea va începe pe 29 septembrie. Timp de trei zile vor rula cele mai așteptate filme ale anului în avanpremieră, alături de titluri premiate în marile festivaluri ale lumii, în program figurând și cine-concerte alături de invitați speciali. Vor fi proiecții în mai multe spații culturale din oraș (Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat, Sinagoga Sion, Sala Transilvania), inclusiv în aer liber (Piaţa Unirii) şi Cetatea Oradea, special pentru cei mici.
[eadvert]
Dintre filmele care vor fi proiectate în prezența echipelor se numără „Libertate”, noul film al regizorului Tudor Giurgiu, care este câștigător la Festivalul de la Sarajevo și la TIFF 2023. Filmul este inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989. Proiecția va avea loc în prezența echipei filmului, fiind urmată de o sesiune de Q&A. Trei actori ai Teatrului Regina Maria fac parte din distribuţie: Elvira Rîmbu, Răzvan Vicoveanu şi Petre Ghimbăşan.
Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol revin pe marile ecrane în cea mai așteptată comedie a anului. „Încă două lozuri” în regia lui Paul Negoescu iar „David” este un documentar în regia lui Radu Muntean, cu umor și spirit de echipă, în care Tibi Ușeriu creează „Drumul lui David”, un traseu dedicat familiilor care vor să-și încerce abilitățile de supraviețuire și orientare în natură.
Un alt film este „Playback”în regia Iuliei Rugină, care se joacă cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria către paradisul pierdut al discotecii Ring din Costinești.
Cine-concerte de neratat
Cine-concerte vor fi în fieare seară. „Ultima noapte” este un clasic al cinema-ului mut, filmat în orașul Cluj-Napoca la început de secol 20, și acompaniat live de Wingman Jazz Trio, un proiect propulsat de dorința creativă, care se ferește de a „fabrica” muzică de unica folosință.
„Aventurile prinţului Achmed” este primul lungmetraj de animație din istoria cinematografică. Filmul mut are o frumusețe şi un rafinament grafic aparte, siluetele personajelor fiind inspirate din universul de basm al celor „O mie si una de nopti”. Animația, împreună cu coloana sonoră interpretată la sintetizator analog şi baglama (instrument cu coarde turcesc cu originile in Persia antica) te transpun într-un univers de poveste.
Al treilea cine-concert este un clasic al filmului mut românesc, regizat de Jean Mihail după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman și aclamat drept „filmul anului” la lansarea sa în 1925. În „Manasse” este lupta dintre tradiție și modernitate pe ritmuri de klezmer și muzică lăutărească. Proiecția filmului va fi acompaniată live de excepționalul cvartet Volekh.
Program educaTIFF
TIFF Oradea a pregătit cel mai complet program educaTIFF de pâna acum, cu filme și ateliere pentru toate vârstele.
Din program face parte seria animată „Legendariu” din 2020, în regia lui Fazakas Szabolcs, cu dublaj în limba româna și limba maghiară. De asemenea, face parte şi documentarul „David” dar şi filmele „The Hullabaloo s/ Familia Tărăboi”, un film finlandez în regia lui Reetta Huhtanen şi filmul „Dancing Queen / Regina dansului”, un film norvegian în regia Aurorei Gossé.
În Cetatea Oradea vor avea loc ateliere de animație pentru copii susţinute de BeanBag Animation Studio.
EducaTIFF se va desfăşura vineri, 29 septembrie, de la ora 17:00 şi sâmbătă – duminică, 30 septembrie – 1 octombrie, de la ora 14:00, intrarea fiind gratuită.
Biletele pentru întreg programul TIFF Oradea, inclusiv EducaTIFF, sunt disponibile pe https://tiff.eventbook.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!