Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului, a creat un sistem voluntar de recunoaștere a Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate de organizațiile de turism sau de autoritățile publice locale. În acest sens, pe data de 23 iunie 2020 a fost recunoscută prima Rută Cultural Turistică, cea a „Bisericilor de Lemn din județul Bihor”.
„Ruta «Bisericilor de Lemn din județul Bihor» poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Aceasta evidențiază esența spiritului românesc comunitar și creativitatea artistică, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual”, transmit reprezentanții Ministerului Economiei.
Videoclipul de prezentare a Rutei Bisericilor de Lemn din Bihor:
Documentația, în vederea recunoașterii drept Rută Cultural Turistică locală, a fost transmisă de către Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor.
„În țara noastră există multe destinaţii și obiective turistice care pot fi promovate prin Rute Cultural Turistice, indiferent că vorbim despre o tematică istorică, arheologică, religioasă sau gastronomică. Ce ne propunem noi, la nivelul ministerului, este să le oferim această recunoaștere și astfel să subliniem importanța dezvoltării produselor turistice românești” a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.
Ministerul Economiei vrea să identifice rutel cultural turistice, dezvoltate pe plan local, regional sau național, cu scopul de a implementa modele de bune practici care pot crește competitivitatea activității turistice. Se are în vedere, totodată, acordarea de consultanță celor care doresc să le dezvolte la nivel național sau eventual să le certifice la nivel european.
Cum a pornit
Proiectul este implementat de AMD Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Ministerul Economiei Energie și Mediului de Afaceri – Direcția Generală pentru Turism.
„Produsul turistic cultural «Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor» va fi prima rută culturală din România având ca punct de pornire biserica de lemn. În acest sens, dorim extinderea ei ca rută națională împreună cu parteneri din țară. Datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european – Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european. Această rută va fi un instrument prin care turismul cultural alături de celelalte forme de turism vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale”, declara Gabriel Bonaciu, coordonator de proiect AMD Bihor, în luna februarie 2020, cu ocazia lansării proiectului, la Oradea.
Itinerar și obiective
Itinerarul proiectului cuprinde localități bihorene situate la granița cu alte județe, astfel încât ruta să poată fi conectată cu alte rute locale pentru a deveni rută națională. Traseul pornește din Oradea, spre Biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, următoarele obiective fiind Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta continuă prin Platoul Damiș – Roșia, spre Biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani, situată la poalele Munților Apuseni și la granița cu județul Alba, și se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara.
În cadrul proiectului, inițiatorii acestuia intenționează să organizeze diferite cursuri de specializare în domeniul turistic, inclusiv pentru ghizi. Până atunci, informațiile despre bisericile de lemn sunt oferite de către preoți.
Proiectul și-a mai propus ca obiective: realizarea unui film de prezentare a rutei culturale; pe plan local, completarea unei fișe tehnice pe baza căreia să reiasă care biserici de lemn îndeplinesc criteriile necesare pentru a face parte dintr-o rută culturală; realizarea unei echipe mixte care să elaboreze un text documentat util activității de ghidaj, crearea unui loggo al rutei culturale, realizarea de materiale de promovare, hărți, broșuri cu bisericile de lemn din Bihor, un calendar de evenimente culturale pornind de la principiile dezvoltării durabile, în care să fie organizate împreună cu comunitatea locală, activități conexe ecoturismului.
„Integrarea acestor atracții culturale și naturale, a serviciilor de activități de aventură – cicloturism, drumeții, a serviciilor de cazare și de servire a mesei într-un pachet turistic vor ajuta la creșterea duratei de ședere a turiștilor în destinația Bihor”, este de părere Gabriel Bonaciu.
Trimite articolul
XApreciere și felicitări pentru această realizare!
Bravo! Ca bihorean plecat de mult, eram destul de iritat trebuind sa explic ca faimoasele biserici de lemn nu sunt specifice doar judetului Maramures (sau zicem Maramuresului istoric, adica si jud Satu Mare), ci si Bihorului, Salajului (cea din Cizer are semnatura lui Horea), Albei, Aradului, etc, Transilvaniei in general. Sper din suflet ca aceasta ruta sa aduca multi turisti aplecati catre cultura, din tara si de afara. Oricum vor vedea si niste locuri minunate.
Locuri de vis ce pot rivaliza oricand cu cele din Elvetia . Monumente ale credintei stamosesti dar in mare parte impracticabile din cauza drumului. Drumul intre Biserica de lemn din Beznea si Biserica din Valea Neagra este plin de praf si asteapta de ani buni sa se asfalteze. Cum se doreste sa se faca acest turism? POATE CALARE sau tractati de tractor. Rezolvati infrastructura SI FITI SIGURI CA VOR VENI SI TURISTI. ASTFEL SPUS prima data faci : DRUMURI , PARCARI, WC-URI , si la urma vii cu pliante, afise , congrese culturale si religioase. La noi toate se rezolva pe invers
PAI MERGETI FRATILOR IN OCCIDENT SI O SA VEDETI CUM TE DUCE PE AUTOSTRADA PANA LA OBIECTIVUL TURISTIC IAR DIN 100 IN 100M AI COS DE GUNOI SI FEMEIE DE SERVICI SA FACA CURAT DUPA TURIST .
-
cred ca faceti parte din categoria turistilor care au nevoie de femeie de servici dupa ei, pacat
-
DoRESC DOAR UN TURISM DURABIL! Nu cred ca un turist vrea sa mearga pe hartoape, sa nu existe WC , sa parcheze pe spatiul verde si sa admire gunoaiele lasate in urma turistilor!
-