Prezent la Oradea, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, susţine teza implicării regimului Puțin în alegerile prezidenţiale din SUA!
Întrebat de redactorul JB&BIHON dacă o asemenea ipoteză este credibilă, ambasadorul Klemm a oferit următorul răspuns: „Nu a spus-o doar secretarul de stat (Hillary) Clinton. Agenţii ale Statelor Unite au arătat că Rusia se implică în procesul electoral american, fapt ce devine o ameninţare serioasă pentru democraţia americană. Chiar preşedintele meu (Barack Obama – n.red.) a spus-o”.
Candidatul democrat la Preşedinţia SUA, fostul secretar de stat Hillary Clinton a afirmat în repetate rânduri că candidatul republican Donald Trump este susţinut indirect de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în tentativa miliardarului de a câştiga Casa Albă. În ultima dezbatere televizată dintre cei doi, Hillary Clinton l-a numit pe Trump „păpuşa lui Putin”, reuşind să-şi enerveze contracandidatul, care a afirmat, la rându-i: „Nu sunt păpuşă! Tu eşti păpuşă!”, după care Trump a ţinut să afirme că nu-l cunoaşte pe Putin.
Dezvăluirile WikiLeaks
Hillary Clinton se apără, astfel, în scandalul miilor de pagini cu emailuri făcute publice de WikiLeaks, de pe serverele Partidului Democrat american, precum şi mailuri ale staff-ului de campanie a lui Hillary Clinton. În spatele dezvăluirilor WikiLeaks stau hackeri ai regimului Putin, susţine campania lui Clinton.
În emailuri făcute publice sunt descoperite, printre altele, discuţii între persoane de la vârful Partidului Democrat, în sensul îngreunării ascensiunii contracandidatului lui Clinton în Partidul Democrat, Bernie Sanders. Sau, bunăoară, este făcut public un email prin care un înalt oficial al partidului, Donna Brazile, îi transmite cu prioritate staffului Clinton o întrebare, înainte de dezbaterea cu Sanders. Subiectul a devenit unul prioritar în campania electorală din SUA, în condiţiile în care Trump acuză că procesul electoral este unul viciat şi a refuzat, la ultima dezbatere între candidaţi, să răspundă clar dacă va accepta sau nu rezultatul alegerilor din 8 noiembrie.
Citaţi de CBC, profesorii experţi în politici publice ruseşti, Thomas Graham (Yale University) şi Henry Hale (George Washington University) susţin că interesul Kremlinului este tocmai acela de a acredita ideea unei slăbiciuni a democraţiei americane, subliniindu-se corupţia sistemului politic american şi, prin urmare, contestarea autorităţii SUA în lume, în materie de practici democratice (http://www.cbc.ca/news/world/clinton-trump-putin-wikileaks-1.3814055).
Citiți principiile noastre de moderare aici!