Nu uită că a condus ani buni, din poziția de manager Spitalul Aleșd. Pentru șeful Primăriei Aleșd Sănătatea e prioritate.
Relocând ambulatoriul, șeful Primăriei Aleșd rezolvă și o problemă de estetică a orașului. Ultima ruină, aflată chiar în centru, clădirea destinată Băncii Agricole ar urma să devină ambulatoriu. Aceasta după ce în urmă cu ani de zile, Aleșdul a mai relocat un imobil a cărui construcție a rămas nefinalizată. La intrarea în Aleșd , clădirea destinată unui spital modern s-a transformat în bloc ANL.
Primarul Aleșdului Ioan Todoca vizează creșterea accesibilității serviciilor medicale ambulatoriu din oraș.
Sens în care a depus spre finanțare un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară Axa Prioritară 8 – ”Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale”, Prioritatea de Investiţii 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreere, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de comunitati”.
„Obiectivul acestui proiect este creşterea accesibilităţii serviciilor de sănătate, comunitare şi a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace şi izolate”, explică primarul Ioan Todoca. Conform proiectului prima operațiune este dedicată investiţiilor de tipul reabilitarea/ modernizarea/extinderea/ dotarea infrastructurii ambulatoriilor, inclusiv a celor provenite din reorganizarea/raţionalizarea spitalelor mici, ineficiente, investiţii ce vor contribui la accesul sporit la servicii de îngrijire medicală primară a persoanelor sărace şi celor din zonele cu acces redus.
„Scopul demersului nostru este creșterea accesibilității serviciilor medicale ambulatorii din orașul Aleșd, iar pentru acest scop ne-am propus reabilitarea, modernizarea și dotarea unei construcții existente în vederea relocării și extinderii ambulatoriului existent”, spune primarul Todoca. Este vorba despre imobilul Băncii Agricole a cărui construcție a început în anii 90 și care ulterior a fost abandonată, fiind una dintre construcțiile care afecta imaginea centrului orașului.
Relocării activităţilor Ambulatoriului este necesară pentru îmbunătăţirea nivelului de sănătate a populaţiei orașului Aleșd prin asigurarea de servicii medicale complexe în regim ambulatoriu care intră în categoria serviciilor esenţiale pentru populaţie.
Dotare, spații verzi
„Reamenajarea, modernizarea și dotarea cu aparatură și mobilier medical a celor 1775,01 mp ai unei clădiri din orașul Aleșd, în vederea relocării în acest spaţiu a Ambulatorului Spitalului Orășenesc Aleșd”, este unul dintre obiectivele proiectului spune primarul Aleșdului. În același timp autoritățile își propun și amenajarea a 523.2 mp spaţii verzi, a 263 mp platformă acces auto și parcări, a 204 mp alei și trotuare de protecţie precum și a 53.8 mp scări și rampe exterioare în vederea asigurării funcţionalităţii noii locaţii a Ambulatorului Spitalului Orășenesc Aleșd.
„Suprafaţa totală desfășurata a clădiri, în care se va desfăşura Ambulatoriul, cuprinzând toate cabinetele, sălile de tratament, sălile de asteptare şi anexele prezentate mai sus, este de 1775 mp. Ambulatoriul se va desfăşura pe toate nivelele clădirii, toate încăperile vor fi construite și modernizate”, a precizat primarul Todoca. După realizarea acestui ambulatoriu se va simplifica accesibilitatea populatiei, a pacientilor în incvintă şi s-ar infrumuseţa zona în care această clădire se află.
„Dat fiind dimensiunile clădirii fostei “Bănci Agricole”, prin reabilitare, dotare si recompartimentare se lărgeşte gama serviciilor medicale şi se ridică nivelul calitativ al acestora, se decongestionează activitatea în camera de garda şi se reduce numărul de internări, multe din cazurile internate, putand fi rezolvate în Ambulator”, consideră primarul Ioan Todoca. Printre beneficiile proiectului șeful primăriei aleșd a precizat: lărgirea gamei serviciilor medicale prin crearea de servicii medicale noi, ridicarea nivelului calitativ al actului medical prin modernizarea si dotarea ambulatoriului Spitalului Orăsenesc Aleşd, scăderea numărului de pacienți redirectionați prin dotarea cu aparatură medicală nouă inexistentă în prezent în sistemul medical bugetar în oraş, precum și reorganizarea ambulatoriului, și nu în ultimul rând scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament ca urmare a dotării și instrumentare la standarde europene.
Nu în ultimul rând, Primăria Aleșd ar reuși prin relocarea ambulatoriului să decongestioneze traficului din zona centrala a oraşului Aleşd, acolo unde se află acum ambulatoriul, să creeze locuri de parcare suficiente pentru pacienţi, ambulanţe și cadre medicale. Primarul Ioan Todoca nu se află la primul demers de a da o utilitate fostei clădiri a Băncii Agricole. S-a încercat inclusiv predarea ei către Ministerul Justiției. În cele din urmă, s-a inițializat o Hotărâre de Guvern pentru preluarea de către Primăria Orașului Aleșd a clădirii aparținând fostei Bănci Agricole, pentru ca această să poată primi o nouă utilitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!