În Ungaria de 22 de ani și la Debrețin de 157 de ani, nu a fost construită o instituție care să servească în mod special drept cămin pentru actorie. Noul teatru se întinde pe 9.000 de metri pătrați și are are trei spații de teatru multifuncționale: sala Zoltán Latinovits poate găzdui 350 de persoane, sala Árpád Kóti poate găzdui 150 de persoane, ira cea de-a treia sală a fost proiectată și pentu a fi folosită pentru producții de teatru.
[eadvert]
Investiția totală este de 5,9 miliarde HUF a fost finalizată cu finanțarea Uniunii Europene, a statului și a guvernului local, ca urmare a cooperării româno-maghiare. “Astăzi a fost o zi memorabilă din viața mea. Cultura noastră unică este hrana mentala care cred că este în sufletul fiecarui ungur și astfel ne leaga invizibil, oriunde ne-am afla în lumea asta mare… Acest loc ar trebui să fie un atelier creativ unde relațiile noastre culturale transfrontaliere să se îmbogățească!”, a spus Rozália Biró.
La eveniment au participat Katalin Novák, președintele Republicii Ungare, lideri ai bisericilor istorice și aleși ai județului Hajdú-Bihar…”Cultura izvorăște din viață, iar cultura devine viață. Nici războiul, nici pandemia, nici o situație economică deficilă nu pot sta în calea culturii”, a spus președintele Ungariei care s-a întreținut cu cei doi lideri ai UDMR Bihor pe parcursul evenimentului. Ambasadorul Elveției Jean-Francois Paroz a fost să vadă locația care va găzdui festivalului elvețian ce urmează să fie organizat în toamna acestui an, în cadrul seriei de programe All in Debrecen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!