Cel mai ambiţios proiect care s-a realizat până acum în Bihor s-a născut dintr-o prietenie dintre un român şi un austriac. Românul este fostul director al Romsilva şi fost organizator al celebrelor vânători ale lui Ţiriac la Balc, expreşedinte al federaţiei Române de Judo, Ovidiu Bârgău. Austriacul este Christian Friedl, originar din Tirol. Familia lui Friedl a fost implicată în numeroase proiecte de socializare în Austria. Christian Friedl a fost invitat de Ovidiu Bârgău la Şinteu cu promisiunea că va vedea locuri de o frumuseţe nemaipomenită.
„A fost dragoste la prima vedere şi am vrut iniţial să-mi fac o casă de vacanţă aici”, povesteşte tirolezul. Un angajat al lui Christian Friedl i-a dat acestuia bucata sa de teren şi i-a spus: „Ia-o, fă ceva cu ea, şi ajută-ne”. Aşa s-a înfiripat, în urmă cu trei ani, povestea The Royal Village. Un story al cărei primă pagină s-a scris deja. Vineri, în prezenţa capilor judeţului, a numeroşi invitaţi, a fost inaugurată prima parte a acestui proiect estimat la 6-8 milioane euro. Investiţiile de până acum se ridică la 400.000 de euro.
Indian Summer Bison Ranch, crescătoria în care au sosit deja primii 19 bizoni şi Royal Hunting, crescătoria de animale sălbatice , în care vor fi crescuţi :cerb roşu, căprior, muflon şi porc mistreţ sunt primele obiective din cadrul acestui proiect. Cu acest prilej, Ovidiu Bârgău, consultant în proiectul The Royal Village, a anunţat că ambiţia investitorilor este aceea ca cele dpuă crescătorii să asigure mufloni, cerbi, mistreţi şi bizoni americani pentru toată România şi chiar la export. Carnea de bizon este o delicatesă şi nu are colesterol.
Împreună
Unul dintre pilonii principali pe care se bazează proiectul este agricultura ecologică practicată în zonă. Intenţia investitorilor este aceea de a atrage în proiect comunitatea locală. Carnea de vită, de pasăre, legumele, cerealele, ouăle, laptele, ciupercile, fructele de pădure vor fi produse eco. Austriecii s-au angajat să preia aceste produse de la localnici şi să faciliteze desfacerea acestora în restaurantele Royal Village şi pe pieţele din regiune, ca materii prime, dar şi în urma prelucrării lor în măcelărie, în berărie, în lăptărie şi în brutărie.
Ce e Royal Villlage?
Proiectul va cuprinde şi o Academie de ospitalitate care le va oferi tinerilor din regiune posibilitatea de a se pregăti în diverse meserii din domeniul managementului hotelier, în agricultură, silvicultură, specializări care acum nu există în România. Investitorii susţin că profesorii din Austria s-au oferit deja voluntari să vină să predea la Şinteu, în vacanţele lor. Satul de vacanţă Maria Tereza din Royal Village este un complex de case de vacanţă, care are deja primii cumpărători şi se doreşte a fi un punct de atracţie pentru familiile care doresc să-şi petreacă concediul în natură. Pentru copii vor fi oferite posibilităţi de distracţie şi spaţii de joacă. În crescătoria Royal Fishing vor creşte păstrav, rac, langustă, somon alpin şi mangal.
Cai şi măgari vor creşte în Royal Horse Farm. După partidele de vânătoare care se vor derula la Şinteu, momentele de relaxare în Royal SPA vor fi binevenite. Pe lângă masajele profesionale se vor oferi şi programe de yoga, gimnastică sau plimbări desculţe. Un parc de distracţii cu grădină pentru căţărat cu frânghii şi pereţi de escaladat, tururi de Mountainbike şi plimbări Snow shoe, va fi un alt punct de atracţie la Şinteu. Investitorii doresc ca turiştii să poată vizita aici şi un muzeu al vânătorii, dedicat complet naturii şi istoriei acestor locuri. Trofee de vânătoare, prezentări video îi vor ajuta pe turişti să se apropie de fauna din România. Prezent la Şinteu, preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţârle a promis tot sprijinul său investitorilor din Austria.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!