Şoferii care circulă pe drumurile naţionale fără să fi plătit rovinieta vor fi depistaţi mai uşor. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a introdus, de la 1 octombrie, rovinieta electronică. Rovinietele electronice pot fi achiziţionate din orice subunitate CNADNR, de la oficiile poştale, dar şi de la benzinăriile Mol; Rompetrol, Petrom sau OMV.
Cum se procedează
Conducătorul auto îi comunică operatorului pe propria răspundere, numărul maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a acesteia. Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului, iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum şi categoria autovehiculului, dar şi numele proprietarului. După achitarea tarifului, cumpărătorul primeşte bon sau factură fiscală, în locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz. Plata este înregistrată automat în baza de date centrală şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic de către echipe de controlori.
Rovinietele pentru autoturisme costă 28 de euro pentru o perioadă de 12 luni. În cazul autovehiculelor de marfă cu masa tehnică maximă admisă mai mare de 12 de tone, taxa de drum ajunge la 1.210 euro pe 12 luni.
Amenda pentru neplata taxei de drum în cazul autoturismelor este cuprinsă între 250 şi 500 de lei. Pentru autovehiculele de marfă, amenda ajunge la un maxim de 4.500 de lei.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!