În data de 30 noiembrie 2020, Clubul Rotary Oradea marchează două decenii de existență. Timp de 20 de ani, membrii clubului au încercat să acționeze în așa fel încât lucrurile bune să se întâmple și să se perpetueze.
[eadvert]
Cei 20 de ani de activitate ai Rotary Club Oradea sunt semnificativi pentru transformările care s-au întâmplat în România și în societate, iar membrii Rotary au fost acolo și au contribuit la niște schimbări extrem de reale.
De la înființare până în prezent, Rotary Club Oradea a acționat în mai multe domenii, precum: Educație, Sănătate, Servicii Sociale, Mediu, Voluntariat, Antreprenoriat, Cultură, Tineret etc.
Fie că e vorba de proiecte mai mici sau mai mari, toate au fost și sunt la fel de importante pentru comunitatea noastră.
Rotary în cifre
În cifre, activitatea Rotary Club Oradea însumează peste 100 de acțiuni realizate și mii de oameni ajutați și mii de vieți schimbate în bine.
Rotary Club Oradea este unul dintre cei mai mari donatori ai proiectului ,,Aripi de înger” pentru construirea Casei de Copii de la Oșorhei, care va găzdui 12 copii abandonați de la Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea, care au nevoie de un cămin.
,,În cursul acestei luni a contribuit, din nou, cu o sumă semnificativă, 27.000 lei, care va asigura continuarea șantierului în ritm susținut, cu finalizarea lucrărilor de gresiat, faianțat și montare teraselor exterioare, care vor fi placate cu WPC”, a anunțat preotul Laurențiu Lazăr, președintele Asociației Filantropia din Oradea, cea care coordonează proiectul ,,Aripi de înger”.
Prin proiect Filantropia încearcă să construiască un viitor mai bun și pentru copii abandonați.
Un alt proiect pe care Rotary l-a finalizat în acest an este ,,Microbusul Rotary susține cultura”, prin intermediul căruia va sprijini grupurile vulnerabile din Oradea pentru a putea participa la evenimente culturale. Microbusul a fost donat Teatrului Regina Maria din Oradea.
Totodată, instaurarea stării de urgență pandemică SARS-CoV-2 a determinat membrii Clubului Rotary Oradea la o mobilizare urgentă, pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale care tratează bolnavii de Covid 19. Astfel, clubul orădean a susținut medicii din prima linie, donând echipamente medicale și de protecție, precum și alte obiecte necesare luptei împotriva Covid 19.
Spitale dotate
De asemenea, printr-un proiect al clubului orădean, secția de urologie a Spitalului din Beiuș a fost dotată cu aparatură în valoare de 140.000 de dolari. Este vorba despre un aparat pentru radioscopie intervențională, un litotritor și un ureteroscop, toate de ultimă generație, care vor ajuta zeci de mii de pacienți din zonă și îi vor scuti de drumuri la Oradea sau Cluj Napoca pentru intervenții chirurgicale. De asemenea, clubul a premiat cu burse olimpicii calificați la fazele naționale și internaționale din Aleșd și Oradea.
Din 2000 până în 2019, Rotary Club Oradea a implementat numeroase proiecte, între care ,,1.000 de oameni fericiți” prin care peste 1.000 de perechi de ochelari au fost donați în mediul rural. De asemenea, Rotary a donat aparatură medicală de peste 350.000 de dolari, pentru dotarea Spitalului din Beiuș, respectiv un aparat de ventilație a fost oferit Spitalului de Pneumofiziologie din Oradea, în valoare de 10.000 de euro. În această perioadă, a donat Spitalului Municipal din Oradea un aparat pentru microscopie histopatologică, în valoare de 15.000 de euro și a amenajat un spațiu de joacă pentru copii internați, pentru un timp mai îndelungat, pe secția de neuropsihiatrie infantilă a Spitalului Municipal din Oradea.
De la înființare până în anul 2019, Rotary a donat aparatură de cardiologie pentru Spitalul din Beiuș (valoare 350.000 de dolari), a susținut cu 25.000 de dolari alimentarea cu apă a Spitalului TBC din Aleșd și a donat Maternității orădene un incubator pentru nou-născuți (valoare 15.000 de euro). O altă donație a mers, în acest interval de timp, spre Spitalul Municipal – aparat de anestezie generală (de 35.000 de euro). De asemenea, a mai donat echipamente ATI de 300.000 de USD Spitalului Județean din Oradea, iar o altă donație, de 15.000 de euro, a fost făcută pentru dotarea Centrului de Instruire SMURD.
Clubul a susținut cu 300.000 de dolari dotarea fermei Căminului Felix și a ajutat cu 6.700 de euro o fetiță căreia i-au fost amputate ambele picioare. Datorită Rotary Emanuela a putut să își pună proteze și să umble. Clubul a mai contribuit cu bani la operațiile a doi copii – una realizată la Kiev și cealaltă în Israel.
Tot în domeniul social, Rotary Club Oradea, în colaborare cu Rotary Club Stolzenau din Germania și Rotary Club Sassenheim (Olanda), a contribuit cu 180.000 de euro pentru alimentarea cu apă a satului Poșoloaca (comuna Tileagd) – un traseu de 3.350 m de conduct de apă și patru hidranți.
Pentru Educație
În cei 20 de ani de activitate, Rotary și-a îndreptat atenția înspre elevii din Oradea și Bihor – prin diferite tabere de copii și prin burse sociale și de studiu. Unii dintre beneficiarii burselor spun că acestea le-au schimbat fundamental viața și că le datorează rotarienilor ieșirea din cercul sărăciei și calea către o viață normală.
Și pentru că prioritatea rotarienilor este performanța, în cele XI ediții ale Burselor Rotary, peste 100 de olimpici au fost premiați cu sume generoase de bani.
Totodată, clubul a contribuit și la dotarea școlilor (materiale didactice de 50.000 de dolari pentru patru licee din Bihor, donații pentru atelierele vocaționale – 55.000 de dolari pentru trei școli din județ) și a susținut cu alimente, încălțăminte și îmbrăcăminte copiii din medii defavorizate. În plus, a finanțat și proiecte ale micilor întreprinzători.
,,Rotary Plantează” este o acțiune de mediu foarte cunoscută în România. În Bihor, organizația a realizat XV ediții ale proiectului și a plantat peste 10.000 de copaci.
Fie că a fost vorba de copii care au fost ajutați să meargă la școală, fie de copii, tineri, bătrâni pe care i-au ajutat să aibă servicii medicale de calitate ori copii și familii cărora le-au făcut sărbătorile mai frumoase, toți sunt oameni pe care membrii Rotary i-au susținut și pe a căror viață, împreună cu partenerii săi, clubul orădean și-a pus, într-un fel, amprenta și cărora le-a făcut viața mai bună.
În continuare, Rotary Club Oradea pune valoare pe educație, într-o lume care pare că și-a pierdut credința și dorința pentru acest fenomen social fundamental.
Numai în acest an, în cadrul proiectului ,,Hai la școală cu tabletele Rotary”, 100 de tablete vor fi donate copiilor fără acces la școala online. Programul este realizat în prelungirea Bursei Rotary.
,,În 20 de ani de activitate cu peste 100 de proiecte, Clubul Rotary Oradea arată că nu a uitat motivul pentru care a intrat în istoria recentă și, iată, și în cea tot mai îndepărtată a comunității orădene. Privindu-i roadele acestor inițiative de implicare comunitară . Proiectele noastre, de la înființare până în prezent, au fost împlinite ca un poem al prieteniei început într-o gară și scris de timp peste memoria comunității de pe malul Crișului Repede”, a mărturisit conducerea Rotary Club Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!