Scopul prelevării probelor este determinarea calităţii tomatelor, în special pentru a determina reziduurile de pesticide.
De la apariţia primelor tomate şi până în prezent au fost prelevate şi transmise pentru analize 44 de probe, fiind eliberate buletine pentru 30 de probe, acestea neînregistrând depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.
Astfel, rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea.
Verificări în pieţe
Autoritatea Naţională Fitosanitară asigură consumatorii că roşiile existente pe piaţă la această oră, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum şi că produsele de protecţie a plantelor au fost folosite exclusiv în scopul menţinerii sănătăţii plantelor, fiind aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari, respectandu-se timpul de pauză de la aplicare şi până la recoltare.
„În perioada următoare vom intensifica controalele având în vedere numărul mai mare de beneficiari care vor ieşi cu tomate pe piaţă”, spun inspectorii fitosanitari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!