Aceste trasee au fost înființate sub umbrela programului de educație forestieră „Descoperă secretele pădurii – Să învățam despre păduri”, dezvoltat la nivelul direcțiilor silvice, la care se adaugă alte 9 trasee educative deja existente la nivelul parcurilor naționale și naturale din administrarea Romsilva. Traseele pot fi parcurse cu respectarea regulilor de acces și vizitare, dar ținând cont și de condițiile meteo.
Traseul Educativ Pădurea Smart – Băile Felix
În județul Bihor există un traseu educativ în pădurea din Băile Felix. Lungimea traseului este de 3 km, are un grad mic de dificultate și poate fi vizitate în orice perioadă din an. Accesul este liber cu respectarea regulamentului de acces și vizitare.
[eadvert]
Prin scanarea celor 10 coduri QR amplasate de-a lungul traseului se pot acumula informații despre ceea ce este Romsilva, cu ce se ocupă, și nu în ultimul rând, despre pădure, despre arbori, despre ciuperci, despre vietățile conlocuitoare.
Traseul poate fi foarte ușor de accesat de cei care vizitează Băile Felix, punctul de start fiind lângă tunelul care duce spre cantonul silvic, în apropierea Ștrandului Apollo. Chiar la intrarea în tunel există o hartă cu informații despre punctele de pe traseu, în limbile română, maghiară și engleză. Pe parcursul traseului, vizitatorii pot culege fructe de pădure și flori, iar dacă au noroc, se pot întâlni chiar și cu căprioarele prietenoase.
Trasee educative în peste 30 de județe
Direcțiile silvice care dispun de trasee educative sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu – Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui. Potrivit sursei citate, începând cu anul 2024, vor mai fi date în folosință trasee educative la direcțiile silvice Brăila, Constanța, Mureș, Olt, Sălaj, Vâlcea și Vrancea.
În 2023, Romsilva a organizat concursul educativ „Tineri în Pădurile Europei – Young People in European Forests” și a încheiat la nivelul subunităților sale teritoriale numeroase parteneriate educaționale cu instituții de învățământ și organizații non-guvernamentale.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier la standarde internaționale.
Trimite articolul
XHotii ne invata pe unde sa umblam sa nu vedem cum taie in alta parte