Credincioşii romano-catolici sărbătoresc duminică, 1 aprilie, Floriile. Cu această zi începe ultima săptămână de dinainte de Paşti, numită şi Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Duminica Floriilor este ziua în care Isus Cristos a intrat în Ierusalim, unde discipolii şi locuitorii oraşului l-au întâmpinat cu frunze de palmier şi cu ramuri de măslin. De Florii se sfinţesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart credincioşilor. Acestea amintesc de crengile de măslin cu care a fost întâmpinat Isus Cristos la intrarea sa în Ierusalim. Tradiţia populară le atribuie acestor ramuri de salcie sfinţite, puteri protectoare şi tămăduitoare.
Program liturgic
Cu această ocazie, episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, va oficia liturghia solemnă, cu începere de la ora 10:00, în Basilica de pe Şirul Canonicilor. Aceasta va fi precedată de binecuvântarea ramurilor, ceremonie care se va desfăşura în faţa Palatului Episcopal.
În timpul Săptămânii Mari, celebrările liturgice, în Catedrala Romano-Catolică din Oradea, se vor desfășura după un program special. Astfel, în zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit ferial.
În Joia Mare, de la ora 10:00, episcopul Böcskei László, împreună cu preoţii diecezei, va celebra Liturghia Crizmei, în cadrul căreia preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea întru preot.
De asemenea, vor fi sfinţite uleiurile folosite în timpul anului de preoţi în parohii, la administrarea sacramentelor (uleiul catecumenilor, uleiul bolnavilor sau crisma). Seara, de la ora 19:00, va fi oficiată Liturghia în amintirea Cinei de Taină. În cadrul liturghiei, urmând exemplul lui Cristos, arhiereul diecezei va săvârşi ritualul „spălării picioarelor” la 12 bărbaţi aleşi din parohiile orădene. Gestul episcopului este un semn de umilință și de dragoste creștinească. Liturghia va fi urmată de o veghe până la ora 22.00.
Celebrările liturgice vor continua vineri, 6 aprilie, de la ora 15:00, cu devoţiunea „Calea Sfintei Cruci”, iar de la ora 18:00, vor fi celebrate Patimile şi Moartea Mântuitorului. Seara se va încheia după ora 21:00, când se va termina Adoraţia Sfântului Sacrament.
Sâmbăta Mare este zi de veghe. Celebrările se vor desfăşura în intervalul orar 10:00 şi 20:00, după care va fi sfinţit focul în faţa Catedralei. Seara se va încheia cu slujba de Înviere.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!