În fața celor circa 150 de orădeni care au ținut să ia parte la eveniment, Kelemen Hunor a declarat că societății românești, în ansamblul ei, îi lipsesc sentimentele de solidaritate și încredere reciprocă.
„Românii și maghiarii trebuie să se ajute reciproc pentru a-și depăși prejudecățile”, crede liderul UDMR, care consideră că respectul şi coeziunea socială sunt, în opinia sa, „rețeta de succes” a tuturor societăților dezvoltate.
Kelemen Hunor a afirmat că își dorește să găsească un răspuns la această adevărată provocare, o modalitate prin care românii și maghiarii să depășească „stereotipiile moștenite din comunism”. În acest context, s-a discutat despre rolul pe care intelectualii pot să îl joace în realizarea unei relații de prietenie și respect reciproc între cetățenii români și maghiari.
Kelemen Hunor consideră că statul trebuie să asigure minorităților garanții instituționale cu privire la protecția: limbii, a bisericii și culturii acestora. „Numai așa România poate să fie un stat puternic. Noi avem interesul să trăim într-o Românie puternică, care a reglementat relațiile dintre majoritate și minoritate. Cred că stabilitatea socială a țării depinde și de relația română-maghiară”, a spus președintele UDMR.
Identitatea regională…
Kelemen este de părere că, în România, identitatea regională este o componentă foarte importantă a indentității individului. „Chiar și când se află la București, moldovenii sunt, mai întâi, moldoveni și, abia după aceea, români”, a afirmat liderul UDMR, grijuliu să dea un alt exemplu decât cel al secuilor. „Existența acestor identități regionale, este un dat al României și o șansă a noastră a tuturor, ele pot fi generatoare de valori. Trebuie să fim mândri de aceste identități regionale și să le promovăm”, a mai afirmat președintele Uniunii. Kelemen Hunor consideră că, pentru a crea prosperitate, regionalizarea trebuie să țină cont de identitatea regiunilor istorice ale României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!