Piața cinematografelor din România, una dintre cele mai afectate industrii de restricțiile din pandemie, se apropie de nivelurile de dinainte de 2019. Astfel, în 2022 numărul spectatorilor a ajuns la 11,2 milioane, în creștere cu 40% față de 2021, dar cu 15% sub nivelul din 2019, așa cum reiese din datele Centrului Naţional al Cinematografiei, analizate de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefiled Echinox.
[eadvert]
Din punct de vedere al încasărilor totale, operatorii de cinematografe au raportat o creștere de 2,5 ori față de 2021, respectiv 246,2 milioane de lei (circa 50 milioane de euro), însă cu 7% mai puțin comparativ cu 2019, când a fost înregistrat un nivel record de 265 milioane de lei (aproximativ 56 milioane euro). De menționat că în perioada analizată, prețul mediu al unui bilet a crescut cu 9%, de la 20 de lei în 2019, la 21,9 lei în 2022.
Cifrele includ atât cinematografele cu un singur ecran, cât și cele mai multe ecrane, cele din urmă reprezentând peste 96% din încasări și numărul de spectatori. Frecvența vizitelor pe cap de locuitor a înregistrat de asemenea un avans semnificativ în 2022 față de 2021, respectiv 0,59 vs 0,24, însă sub 0,68 raportat la 2019.
2023, un an promițător pentru Oradea
Potrivit managerului general al Cinema Palace Oradea, Șerban Pantea, anul 2022 a fost un an foarte bun, comparativ cu anii de pandemie, dar cu toate acestea, s-au înregistrat rezultate timide. Anii cu cele mai bune realizări au fost anii 2017 și 2018, când, la nivel național, s-a depășit pragul de 13 milioane de spectatori.
„Anul 2023 a pornit mult mai încrezător și sperăm ca rezultatele la final de an să fie mult mai bune decât cele din anul 2022. În concluzie, da, bihorenii au început să revină la film, deoarece și oferta este una vastă”, a declarat Șerban Pantea pentru Jurnal Bihorean.
„În anul 2023 am avut și vom avea, în continuare, foarte multe titluri extrem de bune, care au contribuit și sperăm să contribuie în continuare la creșterea numărului de spectatori. Din punctul meu de vedere, cinematografele oferă în continuare o modalitate de relaxare și socializare foarte plăcută și totodată foarte necesară nouă tuturor”, mai spune Pantea.
Potrivit managerului general, gusturile spectatorilor în materie de film diferă de la an la an.
„În anii 2022 și 2023, cele mai vizionate filme rămân filmele horror, animațiile și filmele live action cu supereroi, cele de la studiourile consacrate: Marvel, DC, Walt Disney, Warner Bros. și altele.”
Cele mai mari pieţe cinematografice din Romȃnia sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara, care concentrează aproape jumătate din cerere.
În ceea ce priveşte oraşele cu cea mai mare frecvenţă a vizitelor raportată la numărul locuitorilor din județ în 2022, pe primele locuri se situează Brașov, București, Brăila, Timiș, Cluj, Constanța, Deva și Suceava.
Județele cu cel mai ridicat grad de utilizare a infrastructurii cinematografice existente sunt Iaşi, Covasna, Vrancea, Dolj, Bihor, urmate de Alba şi București.
Trimite articolul
XDin păcate, pentru un oraș asa mare ca Oradea , un singur cinematograf este prea puțin.
-
Mai ales cand comparam cu ce era inainte de 89, erau vreo 10 cinema-uri. Sigur, nu asa mare si modern ca asta, dar si comparativ cu numarul de sali erau mult mai multe.
Dar asta e, acum ai netflix, youtube, etc.
-
Asa e. Îmi aduc aminte cu melancolie ca în afara de Iosia cred ca am fost la toate. Oradea era spectaculos ca stil, dar Patria era cel mai modern și mare (și foarte aproape)
-
Un cinematograf de arta? Bine ca se gasesc bani pentru orice…
oradenii merg cu mic la mare la Lotus ca pelerinii la Mekka si daca tot sunt acolo mai intra si pe la cinema…