Deși mulți angajatori au raportat creșteri salariale, acestea nu sunt creșteri reale, nu acoperă inflația, ceea ce reprezintă o problemă pentru angajat. Astfel, nevoia de bani îi împinge pe angajaţi să muncească mai mult.
„Sunt prea puțini bani pentru cheltuielile familiei și atunci este nevoie de încă un loc de muncă pentru a suplimenta veniturile”, ne-a spus Vlad Deac, președintele Federației Patronilor Bihor.
44,5% dintre participanții la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România spun că au nevoie să își suplimenteze veniturile lunare, motiv pentru care au un al doilea job. Dintre aceștia, 29,5% lucrează concomitent în două părți, de luni până vineri, 11,2% au un job full time de luni până vineri și unul part time în weekend, 11,6% adaugă ocazional proiecte extra, atunci când au nevoie de bani în plus, iar 3,8% lucrează doar part time, însă în mai multe locuri.
„Nu este o surpriză faptul că banii reprezintă principalul motiv pentru care românii își iau un al doilea job. Astfel, rezultatele sondajului arată că aproape 6 din 10 respondenți nu câștigă de la jobul principal suficient pentru a-și acoperi cheltuielile lunare. Alte motive invocate sunt fie faptul că au nevoie să strângă bani pentru o achiziție importantă în perioada următoare, fie că ar vrea să schimbe domeniul și încearcă să lucreze în altă industrie pentru a vedea ce li se potrivește mai bine, ori că sunt la început de carieră, au mult timp liber și vor să-l folosească pentru a câștiga mai mult. Cumva, dacă ar fi să le includem într-o umbrelă mai mare, aproape toate răspunsurile indică aceeași direcție: câștiguri financiare mai mari”, spune Ana Călugăru, head of communications în cadrul eJobs.
Întrebați cât de mult câștigă în plus cu ajutorul celui de-al doilea job, 38,7% au menționat un interval cuprins între 20% și 30% față de salariul de la locul de muncă principal. 18,8% își suplimentează veniturile cu 30% – 40%, 14,9% cu 40% – 50%, iar 9,9% cu peste 50%. Pentru 13,4%, al doilea job aduce o dublare a salariului, în timp ce 4,3% spun chiar că jobul part time sau de weekend este mai bine plătit decât cel principal.
Muncesc orice
„Din păcate eu mă aflu în această situație, de a munci în două locuri pentru a putea răzbi de la o lună la alta. Lucrez de peste zece ani în învățământ, dar venitul nu este suficient pentru a acoperi chetuielile, care lună de lună sunt tot mai mari, astfel că fiind și mamă singură, am fost nevoită să mai aplic pentru un job. Acesta al doilea job este într-un alt domeniu decât job-ul principal. Este greu, epuizant aș putea să spun, iar copilul are de suferit pentru că petrecem tot mai puțin timp împreună, dar altfel nu ne putem descurca”, ne-a spus orădeanca Georgeta V. „Interesant este și faptul că mai mult de jumătate dintre respondenți (56,8%) spun că al doilea job este într-un domeniu complet diferit de cel al primului, dar și că un procent impresionat de 73% declară că se simt capabili să lucreze în două locuri pe termen lung. 9,6% ar putea face acest lucru cel mult 6 luni, iar 17,4% o văd ca pe o concesie pe care ar fi dispuși să o facă maximum un an. Principalele dezavantaje pe care le văd cei care au participat la studiu sunt că nu pot performa la ambele joburi așa cum ar trebui, iar pe de altă parte, nu mai au timp pentru viața personală, dar și că se simt epuizați și se tem că sănătatea le va fi afectată”, explică Ana Călugăru.
46,8% dintre cei care au două joburi ar renunța la unul dintre ele dacă ar ajunge, într-una din părți, la un salariu care să acopere cheltuielile lunare pe care le au. 12,1% ar face acest lucru dacă nu ar reuși să mai mențină un echilibru între viața personală și cea profesională și tot atâți ar rămâne cu un singur job dacă s-ar simți epuizați din punct de vedere fizic și emoțional. 7,4% au deja planul făcut și vor renunța imediat ce vor strânge banii necesari pentru o achiziție importantă pe care o au programată. La fel de mulți sunt conștienți că, dacă nu ar putea lucra de acasă, le-ar fi imposibil să aibă două joburi, în timp ce 21,1% spun că nu există niciun motiv care i-ar putea face să rămână doar cu un singur job.
„Piața muncii este una dinamică și într-o continuă dezvoltare și schimbare. Cred că cei 44,5% sunt generația mai tânără care, pe lângă job-ul lor de baza se îndreaptă și spre alte domenii. Observăm că domeniile în care activează sunt diferite – consider că aceștia activează în doemnii care reprezintă și hobby-urile lor, domeniile în care, deși nu lucrează cu normă întreagă, sunt atrași prin prisma intereselor lor. Cu siguranță din această categorie fac parte și cei care au nevoie de o completare a veniturilor, aceștia fiind și amintiți în rezultatele studiului. Trebuie să înțelegem și să părăsim ideea că un singur loc de muncă ne poate acoperi nevoile financiare dar și sfera de interese și faptul că acest loc de muncă ne va caracteriza întreaga carieră profesională. Dinamicitatea pieței muncii este incontestabilă”, este de părere Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor.
„Pe lângă cei care deja au două sau mai multe joburi, la sondaj au participat și angajați cu un loc de muncă, dar care recunosc că se gândesc să îl ia și pe al doilea. 40,8% spun că vor aplica în perioada următoare și pentru al doilea job, în timp ce 34% recunosc că ar avea nevoie de o suplimentare a veniturilor, însă nu știu dacă ar putea face volumului crescut de muncă. 25,2% au răspuns că nu intenționează să facă vreo schimbare din acest punct de vedere”, mai spune Ana Călugăru.
Sondajul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2023, pe un eșantion de 1.350 de respondenți. 66,6% dintre aceștia ocupă în prezent poziția de salariat fără funcție de conducere. 31,6% au între 36 și 45 de ani, 32,8% între 26 și 35 de ani, 23,6% între 46 și 55 de ani, 6,1% între 19 și 25 de ani, 5,7% peste 56 de ani și 0,2% mai puțin de 18 ani.
[eadvert]
Trimite articolul
XDar dl Bekesi ar parasi ideea? Usor de dat lectii cand esti director de agentie (chiar judeteana, nu nationala). Mai e si doctor (grad obtinut la “prestigioasa” Univ Oradea, unde si-a luat si diploma de studii universitare de lunga durata, si masteratul), deci ia si acel mic (dar nerusinat) spor.
“Oamenii fac lucruri care dacă nu ar fi proști nu i-ar putea sili nimeni să le facă”
(Marin Preda, Moromeții)
Domnule Bekesi eu recomand sa va scadem salariul ca sa puteti sa luucrarti in doua sau mai multe joburi ca sa puteti supravietui si in acelasi timp sa aveti dreptate in legatura cu idiotenia pe care ati spus-o.
Cred că dl. Bekesi ar trebui să aibă ceva mai mult de muncă sau nu știe cum “se dă cu bota” pe angajații de rând din sectorul privat. Comentariu nelalocul lui din partea lui, habar nu are ce înseamnă să lucrezi în 3 ture și de noapte și sâmbete suplimentare pentru un salariu cât de cât să întreții familia.
Nu e prima data cand acest individ de la AJOFM face declaratii stupide; el lucreaza cu drag si spor la o institutie publica si la o firma de stat asa a ajuns sa isi cumpere doua case, un apartament si supravete mari de teren. Aici sunt banii Dvs…
Normal ar fi sa-ti poti acoperi nevoile de baza dintr-un salariu decent ,problema e ca salariile sunt de mizerie .
Domnul bekesi unde mai lucreaza? Ah, am uitat, lucreaza la stat unde nu e nevoie sa ai mai mult de un job de frecator de menta. Cu banii de acolo intretii si …., nu numai familia. Am crezut ca e mai normal omul asta dar tot un …. e de fapt. Sa nu uitam de sporul de doctorat pe care il are, cu o lucrare pe care nici nu stiu daca a citit-o. Au lucrat acolo multi studenti de la sociologie ca sa ii fie bine lui, e cunoscuta bine treaba asta, mai ales de catre unii senatori PNL…
am evolat , ne-am tehnologizat , muncesc robotii pentru noi ….darrrrrr omul tot sclav trebuie sa fie :0