Magazinele sunt luate cu asalt de către cumpărători care îşi fac provizii pentru sărbători, dar multe din alimentele cumpărate sfârșesc la gunoi. În medie, aruncăm fiecare câte 16 kilograme de mâncare doar în decembrie.
Conform unei analize Reveal Marketing Research la nivel european, cheltuielile medii pentru sărbători sunt de 460 euro. În România bugetul aproximativ este de 250 de euro (1.189 lei).
Studiul a fost realizat în perioada 6-15.12.2019 pe un eșantion reprezentativ de adulți din mediul urban, pentru a afla cum se vor pregăti aceștia pentru sărbători, ce bugete și-au pregătit și cât de importante sunt aceste momente pentru ei.
Cheltuieli
Din bugetul de 1.189 lei, 477 lei sunt destinați cheltuielilor pentru bunurile alimentare, în timp ce pe cadouri românii se așteaptă să dea, în medie, 403 lei. Restul de buget se distribuie între brad (172 lei) și decorarea acestuia (137 lei).
Tinerii sub 25 de ani au declarat că vor cheltui cu aproximativ 30 lei mai mult pentru mâncare decât cei peste 55 de ani și în jur de 92 lei mai mult pe cadouri.
Pentru a acoperi aceste cheltuieli, mulți români se bazează pe prima de Crăciun. Mai mult de jumătate (51%) din respondenți spun că este destul de importantă și îi ajută mult, în timp ce peste un sfert (26,3%) declară că nu s-ar descurca fără acest bonus. Prima este mai așteptată de cei între 25-34 ani, 59,2% dintre cei intervievați declarând că le-ar fi mai greu fără acești bani.
Supermarketurile și hipermarketurile sunt prima alegere a românilor pentru a-și face cumpărăturile alimentare, 93,5% dintre ei alegând această variantă, dintr-un maxim de două posibile. Pe locul doi este piața agroalimentară, aleasă de aproape 40% dintre respondenți, cu o pondere mai mare (65,6%) în cazul celor peste 55 de ani. Magazinele online sunt preferate de cei sub 25 de ani în timp ce procentul celor care se aprovizionează de la rudele de la țară e în scădere de la an la an, situându-se în jurul valorii de 10% la nivel național.
Trimite articolul
XAvand in vedere salariile,Romanii cheltuie cam un salariu minim pe economie in timp ce un occidental doar ceva mai mult de o treime.Deci cine cheltuie mai mult?
Nu şi la gaz, lemne, taxe şi impozite. Liberale sunt doar prețurile vieții și viața politicã si electorală. Nu şi viaţa practicã.
Daca avem venituri mult mai mici , normal ca si chelt noastre sunt mai mici…..E logic….. Ar fi fost ceva de semnalat daca ar fi fost invers…..