Şi românii care muncesc în străinătate pot beneficia de o pensie în România atunci când ajung la vârsta de pensionare. Condiţia este încheierea unui contract de asigurare socială cu casa judeţeană de pensii.
Cine se poate asigura
„În sistemul public de pensii, se poate asigura cu contract de asigurare socială orice persoană care doreşte să-şi dobândească vechime sau să-şi completeze venitul asigurat”, ne-a informat Carmen Polman, directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor. Acesta a enumerat categoriile de persoane şi avantajele de care beneficiază persoanele care se asigură cu contract de asigurare socială. O primă categorie este cea a persoanele care nu au vechimea necesară în muncă pentru a se pensiona şi nu mai au calitatea de asigurat în sistemul unitar de pensii publice şi doresc să-şi plătească contribuţia de asigurări sociale pentru perioada pe care o mai au de acoperit în vederea completării stagiului de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie.
Altă categorie este a persoanelor care prestează activităţi sezoniere sau de lungă durată în alte ţări, dar au domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi cetăţenii români sau străini care şi-au stabilit domiciliul în alte ţări cu care România are încheiate raporturi bilaterale juridice internaţionale.
„Este perioada în care se întorc acasă, în concediu, românii care muncesc în străinătate. Mulţi dintre ei vin la noi şi se asigură cu contract de asigurare socială. Unii plătesc chiar în avans pe un an”, a precizat Carmen Polman.
Pe de altă parte, cu contract de asigurare socială se poate asigura orice persoană care doreşte să-şi asigure o vechime neîntreruptă, în situaţii cum ar fi: suspendarea contractului individual de muncă, încetarea contractului de muncă la angajator până la găsirea unui alt loc de muncă.
Contractul de asigurare socială se încheie între: persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
Contribuţii şi avantaje
Contribuţia minimă pe care trebuie să o plăteasca o persoană la pensii este de 222 lei/lună, corespunzator unui venit minim asigurat, care în anul 2015 este 845 lei (845×26,3%). Contribuţia maximă este de 3.176 de lei/lună.
Avantajele încheierii unui contract de asigurare asigurare socială sunt: obţinerea unei pensii garantate de sistemul unitar de pensii publice; dreptul la bilete de tratament balnear subvenţionat eliberate de casele teritoriale de pensii; acordarea altor prestaţii (ajutor deces ) în cazul decesului asiguratului.
La încheierea contractului de asigurare sociala sunt necesare: actul de identitate – certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurător; actul de identitate al reprezentantului, precum şi actul care atestă calitatea acestuia, după caz.
Contribuţia se poate plăti la casierie, prin virament bancarsau cu mandat poştal. Contractul de asigurare socială produce efecte de la data încheierii acestuia cu casa teritorială de pensii.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute la tel:0259/430.728 int.115 sau 156; email: mail@cjpensiibihor.ro sau la sediul CJP Bihor, Compartimentul „Evidenţa Contribuabili”, programul cu publicul fiind: luni-joi între orele: 8:00-16:30, vineri între orele: 8:00-14:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!