Este necesar de menționat că acest fenomen pare a fi și mai curios dacă să luăm în calcul că deja și dobânzile pentru credite au crescut substanțial – doar creșterea indicelui ROBOR câte face în acest context.
[eadvert]
Experții FoxyCredit confirmă că volumul creditelor contractate de către români în 2022 este în creștere, făcând trimitere la datele oferite de către Banca Națională a României. Conform acestor date, în 2022 românii au contractat mai multe credite decât în 2021, dar și în 2020 și 2019. Dacă ar fi să comparăm creditele contractate în 2022 (peste 170.000 credite doar până în luna iunie) cu cele contractate în 2021 (peste 164.000 pe durata întregului an), observăm o tendință clară, pe care vom încerca să o explicăm în cele ce urmează.
Ce credite contractează românii în 2022?
O parte considerabilă din creditele contractate de către români în 2022 reprezintă creditele ipotecare. Circa 82% din totalul creditelor eliberate în 2022 sunt credite ipotecare, iar acesta este un fenomen curios în contextul în care, în ultima perioadă, au crescut semnificativ prețurile locuințelor în România. Se pare că această scumpire, dar și durata îndelungată de rambursare a creditelor ipotecare nu sperie românii – visul de a avea propria locuință este, pesemne, mult mai puternic și, până la urmă, decisiv.
Pe lângă creditele ipotecare, populare rămân a fi creditele de consum. Să nu uităm aici și despre faptul că mulți români încearcă să reducă efectele inflației anume prin contractarea creditelor și achiziționarea bunurilor. De fapt, așa procedează nu doar românii, dar oamenii din întreaga lume, iar acest model comportamental determină statul să crească dobânda la creditele oferite (în încercarea de a opri inflația).
Dacă să vorbim despre perioada de timp pentru care sunt contractate creditele, pe lângă creditele ipotecare, românii continuă să contracteze și credite de nevoi personale pe termen de până la 1 an. O asemenea tendință au observat și managerii Credit Fix in rate. Tot mai multe persoane sunt interesate și ajung, într-un final, să contracteze împrumuturi pe perioade de timp relativ scurte.
De unde obișnuiesc românii să contracteze credite?
Sursele principale de contractare a creditelor rămân a fi băncile comerciale și companiile de finanțare private. Se observă o tendință la modul că, cel mai des, pentru a contracta un credit ipotecare românii sunt predispuși într-o măsură mai mare să apeleze la bănci, pe când pentru nevoile personale – la organizații de finanțare private. Experții de la Ferratum, cercetând profilul de client al companiei au confirmat acest lucru.
Prognoze: Cât va dura această “goană după credite”
Să nu uităm despre faptul că acest interes intens al românilor față de credite are loc în circumstanțe destul de complicate. Momentan, întreaga societate mondială trece printr-o perioadă de incertitudine – inflația bate orice recorduri. Așadar, nu este exclus că în viitorul apropiat vom asista la încă o creștere a ratelor de dobândă la credite, iar când valoarea acestora va atinge un nivel destul de înalt, românii vor începe să renunțe la ideea de a contracta noi credite.
Atunci când facem asemenea prognoze este important să corelăm lucrurile cu rata inflației. Până la urmă, anume rata inflației este una dintre pârghiile decisiv în acest context – inflația determină creșterea ratelor și, totodată, inflația stimulează oamenii să ia credite și să facă achiziții (în speranța de a reduce măcar cumva efectele negative ale inflației).
Cu alte cuvinte, subiectul poate fi privit și sub unghiul că românii vor înceta să ia atât de multe credit fie atunci când rata inflației va crește și mai mult, fie atunci când aceasta va scădea semnificativ. În cel din urmă scenariu presupune reducerea rate de inflație și, respectiv, reducerea ratelor de dobândă, dar și reducerea din motivația oamenilor de a contracta credite aici și acum, doar pentru a achiziționa lucruri din firca că în viitorul apropiat prețul acestora va fi și mai mare.
Advertorial CH17006
Citiți principiile noastre de moderare aici!