Doamna Stela are, după 40 de ani de muncă, o pensie de aproape 2.000 de lei și locuiește într-un apartament cu două camere de pe Splaiul Crișanei. Spune că dacă nu ar fi ajutată de fiul ei, s-ar descurca greu de una singură, având în vedere că, pe timp de iarnă, plătește pentru utilități în jur de 1.100 de lei, iar medicamentele o costă 400 de lei lunar.
[eadvert]
Ne povestește că ultimul ei concediu la mare a fost acum 32 de ani, pe vremea când atât ea, cât și soțul lucrau. Acum că este văduvă și în pensie, se dedică nepoțelului ei de care are grijă cât părinții acestuia sunt la muncă.
„Nici nu aș avea când să mă duc în concediu. Vlăduț este la mine toată ziua, până vin părinții de la muncă. Copiii (n.r. fiul și nora) îmi tot spun să merg cu ei în concediu. Poate până la urmă mă vor convinge.”, a declarat doamna Stela pentru JB.
La fel cu ea sunt multe alte situații similare, în special în familiile monoparentale. Adelina ne-a declarat că de când își crește singură fiica de 7 ani nici nu s-a pus problema de mers în vacanță.
Alex și Antonia sunt la început de drum, fiind căsătoriți de doi ani. Antonia lucrează în vânzări iar Alex în IT. Deși locuiesc cu chirie, spun că pentru ei nu este prioritar să își achiziționeze o locuință în viitorul apropiat. Preferă ca anual, sa meargă de două ori în concediu, vara la mare și iarna la ski.
Aproximativ 6.000 de lei pe lună pentru un trai decent
La nivel național, datele arată că o familie formată din două persoane cheltuie în medie în jur de 5487 lei pe lună. Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1301 lei pe o gospodărie, au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor (35,1%).
Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 682 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 18,4% și de cele pentru băuturi alcoolice și tutun în valoare de 271 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,3%.
Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populației a fost cel efectuat pentru educație 24 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare) și cel pentru asigurări și servicii financiare 31 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare).
Trimite articolul
XOradea e plin de pensionari, restul sunt pe salarii mizere. Si va mirati de de nu sunt musterii pentru aeroport