O ştire, conform căreia românii care lipsesc din ţară mai mult de şase luni într-un an şi nu anunţă Fiscul vor fi amendaţi, a făcut vâlvă prin mass-media în ultima vreme. Potrivit legii, amenda este cuprinsă între 50 şi 100 de lei. Amenda este mult mai mică, în majoritatea cazurilor, faţă de dubla impozitare a persoanelor care pleacă din România şi realizează venituri în altă ţară. De fapt, acesta a fost şi scopul completării unui chestionar la plecarea din ţară.
Evitarea dublei impuneri
„Persoanele care părăsesc teritoriul României pe o perioadă mai mare de 183 de zile într-un an, sau în 12 luni consecutive, sunt obligate să anunţe organul fiscal faptul că pleacă. Anunţul se face prin completarea şi depunerea unui chestionar de stabilire a rezidenţei fiscale la plecarea din România”, ne-a informat Laura Morar, consilier în cadrul Biroului Asistenţă Contribuabili de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor.
Anunţul se face pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice. „Persoana fizică este obligată să-şi declare toate veniturile, din toate sursele, din toate ţările, în ţara unde are stabilită rezidenţa fiscală. Spre exemplu, dacă pleacă din România să lucreze în Ungaria mai mult de 183 de zile. Îşi închiriază imobilul din România. La noi declară veniturile din închiriere, plăteşte impozit de 10%. Dacă îşi stabileşte rezidenţa fiscală în Ungaria, acolo va fi obligată să-şi declare şi veniturile din chirii din România. Noi atestăm impozitul plătit în România, emitem un certificat de atestare a impozitului plătit cu care se prezintă la organul fiscal din Ungaria. Acolo i se recunoaşte impozitul plătit în România şi i se stabileşte doar diferenţa de impozit, pe baza convenţiei de evitare a dublei impuneri”, a exemplificat consilierul de la Finanţele bihorene.
Tot aşa, dacă un rezident vine în România şi îşi stabileşte rezidenţa fiscală la noi în ţară pe baza chestionarului pe care îl completează la sosire, statul român are drept de impunere a veniturilor acelei persoane din orice sursă, din orice stat.
„Pe baza convenţiei de evitare a dublei impuneri, recunoaştem impozitul pe care îl plăteşte în alte state şi stabilim diferenţa de impozit”, a precizat Laura Morar.
Chestionarul de stabilire a rezidenţei fiscale se completează în două exemplare, originalul se transmite de persoana fizică în cauză, personal sau prin împuternicit, prin poştă cu confirmare de primire sau se depune la registratura organului fiscal central competent şi copia se păstrează de către persoana fizică. Aceste formulare se pot edita sau completa de către solicitanţi şi cu ajutorul programului de asistenţă, asigurat gratuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, şi pot fi depuse şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.
De anul acesta a fost stabilită şi o amendă pentru persoanele care nu anunţă la Fisc plecarea din ţară pe o perioadă mai mare de 183 de zile într-un an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!