Este de doi ani şi patru luni în România, îi place aici şi ar vrea să mai rămână, dar peste câteva săptămâni va trebui să-şi ia rămas bun de la ţara care pentru el era „tărâmul făgăduinţei”. Pe S.A., un tânăr din India, l-am cunoscut prin intermediul Marcelei Tomuţa şi Adrianei Popa, consilieri la Centrul de Informare pentru Străini ai Asociaţiei Filantropia Oradea. Singurele condiţii puse de indian pentru a ne dezvălui povestea lui au fost să-i apară doar iniţialele numelui şi fără poză.
Legal în România
S.A. s-a prezentat la întâlnire înainte cu câteva minute faţă de ora stabilită. De la bun început a ţinut să precizeze că a venit legal în România, cu autorizaţie de muncă. Zece luni au durat procedurile pentru obţinerea vizei şi finalizarea documentelor necesare. Şi mulţi bani. Câteva mii de euro. „M-am îndrăgostit de România încă din clasa a V-a. Sunt pasionat de această ţară din perspectiva istoriei şi a peisajelor deosebite. Apoi am cunoscut un turist român şi mi-am dat seama că românii sunt altfel, mai primitori”, îşi începe tânărul povestea. Trebuie menţionat că a terminat o facultate de business şi management şi a avut gânduri mari când a venit în ţara noastră. Până să ajungă în România a muncit în India, în Dubai, în Qatar, în Singapore şi Malaezia.
După zece ani de muncă în aceste ţări a simţit nevoia să schimbe ceva, şi, a ales România. „Am ales România fiindcă mi-am dat seama că este o ţară mai primitoare decât Franţa sau Germania”, spune S.A.
Afacere cu condimente
Când a venit în ţară la noi, în noiembrie 2012, avea de gând să-şi deschidă o afacere cu importuri de condimente naturale din India, domeniu pentru care a şi obţinut autorizaţia de muncă. Era sigur că va merge. Era convins că pe piaţa orădeană va fi loc şi pentru un restaurant cu profil indian, pe care avea de gând să-l deschidă în parteneriat cu un român. Cel care, de altfel, i-a facilitat şi obţinerea autorizaţiei de muncă. Când a ajuns aici, după ce şi-a făcut calculele, şi-a dat seama că atunci când trage linie rămâne cu mai nimic, din cauza taxelor vamale.
Expulzare
Pentru a-şi câştiga existenţa, omul şi-a căutat, legal, un loc de muncă. Pe care l-a şi găsit în cele din urmă. Dar, din neglijenţă, nu a verificat documentele de angajare. „I s-a făcut un contract de muncă, dar mai trebuia şi autorizaţia de muncă pentru locul respectiv de muncă, ceea ce nu i s-a făcut”, ne-a explicat Adriana Popa. După trei săptămâni, cei de la Imigrări l-au depistat şi i-au dat 21 de zile pentru a părăsi România. „Am contestat decizia celor de la Imigrări, astfel că i s-a prelungit perioada în care mai poate rămâne în ţara noastră până la finalizarea cazului. În cele din urmă a pierdut”, spune Adriana Popa. Astfel, S.A. mai are de stat în România doar până în 11 aprilie. Omul recunoaşte că a greşit, dar crede că mai merita o şansă. „Eu respect legea. Este greşeala mea că nu am verificat, dar cred că aş fi meritat o nouă şansă”, este de părere indianul.
Prin intermediul consilierilor de la Centrul de Informare pentru Străini, S.A. va fi ajutat să ajungă acasă plătindu-i-se biletul de avion.
Indianul a ţinut să mulţumească celor care l-au ajutat să supravieţuiască în România: românului care l-a ajutat să obţină autorizaţia de muncă şi persoanelor de la Asociaţia Filantropia care i-au fost alături. „Aş mai reveni oricând în România, dar birocraţia obţinerii vizei, autorizaţiei de muncă şi cheltuielile sunt foarte mari. Românii sunt oameni buni şi primitori şi n-am avut nici un gen de probleme de discriminare. Contează foarte mult atitudinea pe care o ai. Dacă eşti bun şi oamenii sunt buni cu tine”, conchide cu lacrimi în ochi S.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!