Vizita celui de-al doilea poliţist al Ungariei la Oradea vine la o zi de la întâlnirea miniştrilor de interne din România şi Ungaria organizată la Budapesta şi după o altă întâlnire cu şefii inspectoratelor de poliţie din judeţele româneşti de la graniţa cu Ungaria.
“S-au discutat puncte actuale: cooperarea în domeniul judiciar, schimbul de informaţii din acest domeniu, fenomenul migraţiei ilegale întâlnit în Ungaria, dar şi modalităţi de prevenire a tragediilor de pe şosele”, a declarat adjunctul poliţiştilor maghiari, care a informat că s-a stabilit şi modalităţile de colaborare directă între specialiştii din cele două poliţii.
Marian Tutilescu, şef pe probleme de Schengen din Poliţia Românăa anunţat beneficiile de după aderarea ţării noastre la Schengen în prinderea infractorilor din Europa.
Joi, şefii ministerelor de interne din România şi Ungaria s-au întâlnit la Budapesta, iar vineri, o întâlnire tot pentru siguranţa cetăţenilor din preajma frontierei a adunat la Oradea şefii Poliţiei Române, ai omologilor maghiari şi şefi ai inspectoratelor de poliţie din judeţele de pe fâşia de vest a României şi est a Ungariei (Hajdu – Bihar, Bekes, Csangrad, Szabolcs – Szatmar – Bereg).
Reuniunea a avut loc în baza unui parteneriat „strategic româno – ungar, dezvoltat deja pe multiple planuri între cele două state membre ale Uniunii Europene”, au informat poliţiştii bihoreni, care au organizat apoi o conferinţă de presă cu şefii poliţiilor române şi ungare.
Problematică multiplă
Chestorul de poliţie Liviu Popa (şeful Poliţiei Române), chestorul Ioan Buda (şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră) şi adjunctul şefului Poliţiei Ungare, gen. Halmosi Zsolt au transmis stadiul cooperării şi acţiunile pe care le-au organizat până acum împreună, cu scopul comun de creştere a siguranţei cetăţenilor din România şi Ungaria.
Cei prezenţi au pus pe tapet subiecte legate de modul în care poliţiile română şi maghiară, inclusiv cele de frontieră pot să intensifice schimbul de date şi informaţii pentru combaterea crimei organizate în Europa de Sud – Est. Poliţiştii au discutat şi despre evoluţia fenomenului infracţionalităţii economice transfrontaliere şi dezvoltarea operaţiunilor comune pentru combaterea acestor ameninţări. Halmosi a anunţat că Ungaria are probleme la frontiera cu Serbia cu migraţia ilegală de persoane. Adjunctul Poliţiei din Ungaria a relatat că zilnic sunt prinşi circa 30 – 40 de migranţi la graniţa cu Serbia şi că probabil şi România ar urma să se confrunte cu astfel de probleme.
Ungaria sprijină România
Adjunctul Poliţiei din Ungaria a declarat că sprijină România în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, iar şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a declarat că relaţiile bune cu Ungaria se bazează şi pe prietenia dintre poliţiştii români şi maghiari consolidată în ultimii ani.
Popa a declarat că în viitorul foarte apropiat urmează să fie accesate fonduri europene petru proiecte transfrontaliere fiindcă sunt bani destui pe acest domeniu. Şeful Poliţiei Române a adăugat că miercurea viitoare va avea loc, pe de altă parte, o întâlnire a şefilor de poliţie rutieră din ţara noastră şi ţara vecină cu scopul găsirii unor metode de prevenire a tragediilor de pe şoselele celor două ţări.
Oficialii prezenţi la întrevederea bilaterală vor analiza modalităţile pentru identificarea soluţiilor optime şi pentru conectarea bazelor de date existente la nivelul autorităţilor de aplicare a legii în România şi Ungaria.
Poliţiştii români şi maghiari urmează şi să adopte noi soluţii pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în baza Acordului bilateral semnat între Guvernul României şi Guvernul Ungariei încheiat acum trei ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!