În rândul statelor membre, producţia de lapte pe cap de vacă este cea mai mare în Danemarca (10.187 de kilograme) şi Estonia (10.128 de kilograme) şi cea mai scăzută în Bulgaria (3.621 de kilograme) şi România (3.367 de kilograme).
[eadvert]
Cea mai mare parte a producţiei de lapte crud a Uniunii Europene a fost livrată anul trecut fabricilor de produse lactate şi doar 9,8 milioane de tone au fost folosite de fermieri, fiind fie consumate de fermier şi familia lui, fie vândute direct consumatorilor, fie folosite ca hrană sau procesate direct. Din cele 149,9 milioane de tone de lapte livrate anul trecut fabricilor de produse lactate, 145,6 milioane de tone au fost lapte de vacă, restul de oaie, capră sau bivoliţă.
Printre alte produse, fabricile de produse lactate au produs anul trecut 22,5 milioane de tone lapte de vacă de consum, 7,7 milioane de tone lapte fermentat care au necesitat şase milioane de tone lapte integral şi 1,7 milioane de tone lapte degresat, 2,3 milioane de tone unt care au necesitat 46,4 milioane de tone lapte integral şi 10,4 milioane de tone brânză, care au necesitat 59,2 milioane de tone milioane de tone lapte integral şi 16,9 milioane de tone lapte degresat. Împreună, producţia de brânză şi unt a utilizat 70% din întreaga cantitate de lapte disponibilă pentru fabricile de produse lactate din UE.
În rândul statelor membre UE, Germania a fost anul trecut cel mai mare producător de lapte de vacă de consum (19% din totalul UE), unt (20%), produse din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul (29%) şi brânză (22%). Franţa a fost al doilea mare producător atât de unt cât şi de brânză (18% din total la fiecare produs).
Împreună, Germania, Spania, Franţa, Polonia şi Italia sunt responsabile pentru două treimi din lapte de vacă de consum produs anul trecut în UE, Ţările de Jos sunt al doilea mare producător de lapte fermentat, al patrulea de brânză şi al cincilea de unt, în timp ce Irlanda este al treilea mare producător de unt, şi al cincilea de lapte fermentat.
sursă: AGERPRES
Trimite articolul
XStatistici… Vand taranii laptele pe cont propriu la piata decat sa il dea pe bani de nimic la asa zisii producatori
Diferenta semnificativa este ca rasele de vaci autohtone produc lapte cu caseina de tip A2 iar cele crescute in vest care produc zeci de litri de lapte pe zi, au caseina de tip A1, care creaza inflamatie in corp…. Cand incep sa te doara toate, este posibil ca si casuza sa fie cascavalul acela de supermarket care l-ai mancat acu’ trei zile….
Romania si bulgaria sunt pe ultimul loc la toate capitolele, nu numai la lapte.
La ce frumos stimuleaza guvernul oriducatorii de lapte, in curand il vom aduce din China.