BUCUREŞTI/ORADEA. Cu un an înainte de alegerile locale, preşedintele Basescu şi partidul de guvernământ doresc să reorganizeze administrativ-teritorială Romania, pornind de la actualele regiuni de dezvoltare. Premierul Emil Boc motiva necesitatea reîmpărţirii ţării prin pericolul secării fondurilor europene dacă acest lucru nu se produce. „Reorganizarea administrativ-teritorială este un lucru necesar dacă vrem să fim corecţi cu Romania şi cu românii. Nu facem asta, nu avem bani europeni după 2013”, declara miercuri Boc, pe şantierul şoselei ocolitoare a Clujului.
UE nu are legătură
Jurnaliştii de la Gândul au obţinut însă un răspuns de la Direcţia Generală Politică Regională (DG Regio) a Comisiei Europene, care arată că absorbţia fondurilor nu are legătură cu organizarea administrativ-teritorială: „Implementarea programelor operaţionale va fi responsabilitatea statelor membre, la un nivel teritorial adecvat, în concordanţă cu specificul sistemului instituţional al fiecărui stat membru”, se arată în răspunsul europenilor. Mai mult, oficialii UE spun că proiectele cu finanţare europeană pe intervalul 2007 – 2013 trebuie implementate „în concordanţă cu structurile administrative şi de management actuale, aşa cum s-a precizat iniţial în program”. Aşadar, nu va fi deloc simplă trecerea de la judeţe la super-judeţele anunţate acum de partidul de guvernământ.
Ieri, preşedintele Basescu a făcut o serie de declaraţii, ce au atins şi chestiunea reorganizării administrativ-teritoriale. „Unii au o viziune cu privire la împărţirea în 8 regiuni, alţii 9 la 12 regiuni, alţii 16 regiuni. Este clar că există un consens că ţara trebuie reorganizată administrativ”, a concluzionat şeful Statului, care intenţionează să cheme la consultări partidele spre finele acestei luni.
Cheltuieli de tot soiul…
Basescu şi-a arătat încă o dată susţinerea pentru reorganizare, motivând cu excesul de funcţionari, ce produc „cheltuieli uriaşe, birocraţie uriaşă”. „Criza a arătat că statele au două mari vulnerabilităţi: costurile uriaşe cu funcţionarea statului şi demagogia politică ce a dus la sisteme de protecţie socială exagerate şi din punct de vedere al beneficiarilor şi din punct de vedere al resurselor statelor. Cine nu învaţă din criză că trebuie să îşi reducă cheltuielile de funcţionare a statului şi că programele sociale trebuie orientate către cei care au cu adevărat nevoie greşeşte”, a mai spus Basescu, afirmând că reorganizarea trebuie să se producă în etape. Totuşi, deşi acceptă că „procesul nu este unul simplu”, preşedintele Basescu pare grăbit, propunându-le public partidelor „să ajungem la un stadiu de implementare a noii organizări teritoriale până la alegerile din 2012, (…) astfel încât alegerile să fie legitime, să creeze o administraţie locală mai suplă şi mai eficientă, urmând ca procesele să continue”.
Pe de altă parte, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că reorganizarea va afacta buzunarul românului. „Costurile pentru populaţie ale reformei administrative – am calculat ce înseamnă pentru fiecare cetăţean al Romaniei schimbarea cărţii de identitate, schimbarea permisului de conducere, schimbarea paşaportului, a actelor de cadastru, pe calculul actual şi la preţurile actuale, fiecare cetăţean va plăti în jur 600-700 de lei pentru a schimba documentele. Nu ştim care vor fi cheltuielile autorităţilor locale”, a declarat Ponta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!