Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor atrag atenţia asupra faptului că ţara noastră are cei mai mulţi bolnavi de TBC. Declaraţiile aparţin Ministerului Sănătăţii şi au fost transmise de către reprezentanţii DSP, cu ocazia marcării Zilei Mondiale Împotriva Tuberculozei, la 24 martie. A fost aleasă această dată pentru că e ziua în care medicul german Robert Koch descoperea, în anul 1882, bacilul care provoacă această boală şi care îi poartă numele – bacilul Koch.
Prin marcarea acestei zile se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice asupra pericolulul pe care tuberculoza îl reprezintă încă pentru sănătate şi pentru o viaţă de calitate, sensibilizarea şi conştientizarea întregii societăţi asupra acestei importante probleme de sănătate publică.
De-a lungul timpului, mesajele acestei zile au subliniat necesitatea acţiunii unitare a tuturor celor implicaţi – personal medical, pacienţi, decidenţi de la nivele diferite, instituţii guvernamentale şi organizaţii nonguvernamentale, populaţia generală – pentru a preveni şi combate cât mai eficient îmbolnăvirile prin tuberculoză.
Date oficiale despre TBC
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii:
– în fiecare an 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză, iar 1,3 milioane decedează din cauza acestei afecțiuni;
– în fiecare zi, 4000 de oameni își pierd viața datorită tuberculozei;
– România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual.
– Ca urmare a faptului că la nivel mondial, în prezent, 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză nu beneficiază de îngrijirile medicale necesare, tema și mesajul principal al Campaniei din acest an este: „Atinge ţinta de trei milioane. Găseşte, tratează, vindecă tuberculoza!”
Sfaturi anti-TBC
Tuberculoza este o boală vindecabilă, dacă tratamentul este urmat corect și complet pe toată perioada indicată de către medic, iar inspectorii sanitari dau următoarele sfaturi minimale pentru scăderea numărului de îmbolnăviri:
– respectați regulile generale de igienă personală (utilizarea batistei la strănut și tuse)
– mențineți curățenia în spațiile de locuit și de muncă (inclusiv aerisirea zilnică a acestora)
– investigarea persoanelor care au intrat în contact cu bolnavi de tuberculoză;
– vaccinarea obligatorie a nou-născuților;
– adoptați şi menţineți un stil de viaţă sănătos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!