Modificările propuse de noua variantă a Codului Muncii, aflată în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, atacă stabilitatea locului de muncă. Aceasta este părerea profesorului Alexandru Athanasiu, fost parlamentar de Bihor, şi europarlamentar, reprezentantul României în Comitetul European pentru Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei.
Modificări
Acesta consideră că cea mai gravă modificare este legată de eliminarea a cel mult trei perioade de probă. În prezent, un patron poate angaja cel mult trei persoane pe acelaşi post pe o perioadă de câte 30 de zile. Acuma se propune mărirea perioadei de probă la 45 de zile şi eliminarea numărului limitat de perioade de probă.
„Angajatorul câştigă foarte mult aici. În primul rând, în perioada de probă, angajatul nu poate fi avansat. În această perioadă pot să-l dau afară fără motive. Ei au vrut să permanentizeze perioda de probă pentru a înlocui contractul de muncă pe perioadă determinată. N-au reuşit direct, cum au încercat în 2005, acum au încercat pe variante ocolitoare. Pe unul care e în perioadă de probă i-ai pus leucoplast pe gură. Nu are curajul să spună nimic. Voi avea un salariat terorizat că la sfârşitul perioadei de probă el poate să facă paşi. Va fi cuminte, disciplinat, va lucra ore suplimentare şi nu va avea curajul să ceară plata lor”, subliniază Athanasiu. Oricum, conform proiectului, plata orelor suplimentare ar trebui să fie înlocuită cu zile libere.
Profesorul Athanasiu spune că se măresc ipotezele de încheiere a contractelor de muncă pe perioadă determinată. Vechea obsesie a Consiliului Investitorilor Străini (CIS). „Ei au au cerut lucrul ăsta. Nu patronatele româneşti, nu UGIR. Nici măcar Guvernul nu a venit cu iniţiativa asta. Ei vroiau să poată da angajaţii afară fără nici un motiv. Fără să spună de ce. Eu am mai spus-o şi public, România va deveni un poligon de încercare. CIS a găsit aici un interlocutor maleabil şi ductil, ignorant şi corupt. Speră că dacă se relizează în România chestia asta să poată să o invoce ca precedent şi în ţările lor, zicând că se poate că suntem o ţară europeană”, conchide fostul europarlamentar.
Întrebat de ce nu se opun sindicatele, Alexandru Athanasiu declară că mişcarea sindicală are anumite tare. „Sindicatele au conduceri neschimbate de 20 de ani. S-au îmburghezit mulţi lideri. Au afaceri dubioase. Sunt şantajabili, unii dintre ei. Asta explică în multe situaţii timiditatea unor lideri sindicali în aderenţa lor la marea masă sindicală. Unii sunt foarte vocali la televizor, dar când este vorba să adune oameni la manifestări, vedem că sunt foarte puţini cei care-i urmează. Pentru că unii abia au ce pune pe masă zilnic, iar unii sunt foarte bogaţi. Ceea ce-i inadmisibil. În străinătate e un conflict de interese care conduce la un impediment de continuare a activităţii sinsicale. Nu poţi fi şef de business şi lider sindical în acelaşi timp”, declară fostul parlamentar de Bihor.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!