Economia României este pe plus, dar românii încă nu simt acest lucru în buzunarele lor. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a înregistrat în 2014 o creştere economică de 2,9%, comparativ cu anul 2013. În ultimul trimestru din 2014 PIB-ul României – date ajustate sezonier – a crescut cu 0,5% (la 169.518,4 milioane lei preţuri curente) faţă de trimestrul III şi cu 2,5% faţă de trimestrul IV din 2013.
Potrivit INS, PIB-ul României a fost anul trecut de 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro). La creşterea PIB industria a avut o contribuţie de 0,9% şi o pondere de 24% la formarea acestuia.
De asemenea, informaţiile şi comunicaţiile, al căror volum de activitate a crescut cu 11%, cu o pondere de 6% la formarea PIB şi-au adus o contribuţie de 0,6% la creşterea acestuia.
O contribuţie pozitivă au avut-o şi impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 3,4%.
De asemenea, contribuţii de câte 0,3% la avansul economic au adus categoria Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (15,8% la formarea PIB), precum şi sectorul activităţi profesionale (7,1% la formarea PIB).
Agricultura, silvicultura şi pescuitul au adus un plus de 0,1% la creşterea economică de anul trecut, la fel ca activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparatiile de produse de uz casnic şi alte servicii.
Pe de altă parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiară şi asigurări cu 2,7% a avut un impact negativ (-0,1%) asupra evoluţiei PIB.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum şi cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 3,8%. Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital fix cu 3,6%, aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB de 0,8%.
Mai la anul
Până când românii vor simţi această creştere economică în buzunarele lor va mai trece încă multă vreme. Unii nu mai cred nici statisticile, susţinând că acestea sunt făcute pentru manipularea maselor, pentru distragerea atenţiei de la problemele reale.
„Asta se numeşte intoxicare şi manipulare cu scopul creerii unei false senzaţii de prosperitate în rândul maselor populare. Diferenţa este că faţă de acum 10 – 15ani, masele s-au mai deşteptat şi tot mai mulţi recunosc cu voce tare că nu o duc deloc mai bine, ci din contră”, susţine Victoria Buda. „Personal nu simt nici o îmbunătăţire, dar nu mi se pare că informaţiile din ultima perioadă corespund cu realitatea. Eu n-am simţit încă nimic la buzunar”, spune Ioana Borza.
Reprezentanţii mediului de afaceri sunt de părere că această creştere economică se va simţi în buzunarul românilor doar când vor scădea taxele şi impozitele. „Românii nu simt deocamdată această creştere pentru că salariile tot mici au rămas din cauza taxelor şi impozitelor. În special taxele pe salarii sunt enorme. Salariul minim a crescut cu câţiva lei, dar este puţin şi sunt mulţi cu salariul minim pe conomie. Până când nu va creşte consumul nu putem vorbi de creştere economică”, a declarat Constantin Badea, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor. Acesta este optimist, totuşi, pentru anul viitor, dacă se va modifica Codul fiscal, după cum au anunţat guvernanţii. Şi probabilitatea ca acesta să se schimbe este foarte mare. Anul 2016 este an electoral.
România, fruntaşă în UE la creştere economică
Produsul Intern Brut a crescut în zona euro cu 0,3% în trimestrul IV din 2014, comparativ cu trimestrul precedent, şi cu 0,4% în Uniunea Europeană, Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). România a avut o creştere economică de 0,5%. Pe primele locuri se situează Estonia şi Suedia cu o creştere de 1,1%, urmate de Ungaria cu 0.9% şi Gemania, Spania şi Polonia, cu 0,7% fiecare.
Datele Eurostat mai arată că şi în ritm anual, trimestrul IV din 2014, comparativ cu trimestrul IV din 2013, economia românească a înregistrat o creştere dublă (2,5%) faţă de media din UE (1,3%) sau avansul de 0,9% înregistrat de PIB-ul zonei euro. Creşteri economice mai mari decât în România au fost înregistrate în Polonia (3,2%), Marea Britanie (2,7%), Estonia şi Suedia (2,6%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!