Fie că vorbim despre zugravi, mecanici sau electricieni, aceste profesii atât de des întâlnite în urmă cu câțiva ani se află acum pe listele cu posturi vacante. Acest lucru se datorează în primul rând închiderii școlilor vocaționale, a căror număr a scazut cu 90% față de acum zece ani.
Situația meseriașilor se răsfrânge asupra întregii economii. Multe companii au încheiat parteneriate cu instituțiile educaționale pentru a forma elevii în vederea acumulării de cunoștințe teoretice și efectuarea stagiului de practică, astfel încât ei sa poată desfășura în mod profesionist o meserie dacă își doresc acest lucru. În acest fel, angajatorii își pot ocupa locurile vacante de pe piața muncii, investind în generația tânără.
Holcim România este una dintre companii private care au înțeles această nevoie. Cel mai important producător de ciment din țară a lansat încă de acum 12 ani programe de formare profesională a tinerilor în industria materialelor de construcții. În prezent, compania implementează la Aleșd proiectul “Atelierele Holcim”, prin care elevii de la Colegiul Tehnic Alexandru Roman beneciază de pregătire tehnică și practică, dar și de training pentru a se angaja mai ușor, în viitor.
,,Deficitul de profesioniști este din ce în ce mai prezent în ultimii ani prin prisma desființării multor școli profesionale. Suntem bucuroși că marile companii, precum Holcim, se implică în pregătirea elevilor noștri și, deci, a viitorilor meseriași din România. Copiii vor învăța, de la experții Holcim, atât teorie, cât și practică, iar cei mai buni dintre ei vor face practică la fabrica de ciment”, spune Tatiana Moți, coordonator de practică la Colegiul Tehnic Alexandru Roman.
Elevii vor trece, ulterior, printr-un proces de selecție pentru a fi integrați în toamnă, la modulul de practică, în cadrul căruia vor efectua un stagiu de practică de trei săptămâni la fabrica de ciment din Aleșd. Ei vor avea astfel posibilitatea să vadă cu ochii lor cum se practică o meserie adevărată, în siguranță și la un nivel ridicat de performanță.
,,Îmi place mult acest program, atât partea de dezvoltare personală, cât și perioada efectivă de practică. Am avut ocazia să pun în practică multe dintre noțiunile teoretice studiate, deoarece la școală nu avem dotarea necesară. Cred că instruirea practică desfășurată mă va ajuta foarte mult după terminarea liceului”, este de părere un elev la Colegiul Tehnic Alexandru Roman.
Advertorial!
Citiți principiile noastre de moderare aici!