„România este a doua mea țară”, spune Patrick Ekene, un tânăr din Nigeria, student la Facultatea de Medicină din Oradea. Dezinvolt, mereu cu zâmbetul pe buze, africanul nu se dă în lături de la nici o acțiune la care este invitat să participe. Săptămâna aceasta, Patrick Ekene, alături de Leila Juman din Somalia și Nimo Bashir din Kenya, și-a lăsat mesajul pe fâșiile de hârtie întinse pe câteva sute de metri de pe Corso-ul orădean (pietonalul străzii Republicii) de elevii de la Liceul de Arte. Este vorba despre un proiect al Clubului Impact din liceul amintit: „Fii parte la diversitate”. În cadrul proiectului, trecătorii au fost invitați să scrie sau să deseneze un mesaj vizavi de diversitate. Și cine s-au potrivit mai bine proiectului, dacă nu cei trei africani, petele de culoare de pe pietonalul străzii Republicii.
Pe Patrick și Nemo i-am cunoscut anul trecut la Centrul de Informare pentru Migranți (MIC) Oradea, prin intermediul Adrianei Popa, iar pe Leila, studentă și ea la Medicină, acum, cu ocazia proiectului de pe Corso.
Teroriștii nu au religie
După evenimentele de la Garissa, din 2 aprilie, foarte mult am dorit să stau de vorbă cu tineri africani, să văd cum percep ei acele evenimente. Așa că i-am invitat la un suc, ceea ce, spre bucuria mea au acceptat.
Probabil că mulți nici nu ați auzit de Garissa și nici nu știți pe unde vine. Adevărul este că mass-media nu a mediatizat prea mult acele evenimente de la o universitate situată la circa 150 de kilometri de granița Nigeriei cu Somalia, unde au fost uciși 148 de studenți. Auzisem că teroriștii i-au selectat pe studenți în funcție de religie, musulmani sau creștini, iar creștinii au fost majoritatea celor uciși.
Cei trei tineri mi-au explicat că lucrurile nu stau întocmai așa. „Tinerilor le-au fost puse întrebări din Coran, iar cei care nu au știut au fost trecuți în partea celor care urmau să fie uciși”, a povestit Nimo Bashir, studentă la Relații Internaționale.
„Nu putem să-i etichetăm pe teroriști ca fiind musulmani. Teroriștii nu au religie. Au fost și teroriști creștini – Anders Breivik, spre exemplu”, intră în vorbă și Leila Juman.
Bogățiile africane
Patrick Ekene este de părere că evenimentele produse în ultima vreme în Africa au legătură cu bogățiile și turismul din țările africane. „Țările dezvoltate din Vest nu au nici un interes ca Africa să se dezvolte și să le facă concurență. Interesul lor este să le exploateze bogățiile”, crede africanul. El spune că șefii țărilor africane fac și ei jocul țărilor vestice. „După evenimentele de la Charlie Hebdo mulți președinți, inclusiv din Africa, au participat la manifestările de la Paris. Nu același lucru s-a întâmplat în urma evenimentelor din Africa. Asta înseamnă că suntem considerați inferiori”, subliniază Patrick.
Tinerii africani se completează reciproc în discuția deschisă despre terorism. Părerea lor unanimă este că terorismul este alimentat, cu arme și bani, de țări dezvoltate, pentru a distrage atenția de la problemele reale și pentru a încerca să controleze și să dirijeze resursele țărilor africane. „Kenya este una dintre cele mai bogate țări în resurse minerale din Africa. Sunt multe fonduri destinate pentru lumea a treia, dar acestea nu ajung unde trebuie. Nu există interesul ca țările africane să se dezvolte pentru a nu crea concurență țărilor dezvoltate”, o observat Nimo Bashir.
Discuțiile cu cei trei au ajuns la final, deși simțeam că mai au multe de spus. Patrick, Nimo și Leila au ieșit zâmbitori printre copiii de pe Corso. Se simțeau de parcă ar fi fost aici de când lumea. România era, într-adevăr, a doua lor țară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!