Vineri s-a punctat finalizarea părţii de achiziţie a aparatelor pe partea română din programul româno-maghiar HURO 2008 – 2013 şi a avut loc şi cea de-a zece şi ultima întâlnire de lucru din acest program a medicilor ortopezi şi radiologi plus IT-işti, de la Spitalul Judeţean Oradea şi Keneszy din Debrecen.
Aparate
Dr. Carmen Pantiş a explicat că toate cele cinci aparate din programul amintit au fost achiziţionate.
Aparatul de radiologie mobil cumpărat prin program face posibil acum investigarea mai multor pacienţi, în prezent la Judeţean existând trei astfel de aparate mobile: două la secţia de ortopedie şi unul la neurochirurgie.
Computerul tomograf cu 16 spire achiziţionat prin program ajută la reducerea timpului de la consultaţie până la investigaţie şi respectiv operaţie. Povestea tomografuilui de la Judeţean mereu stricat din a cărui pricină bolnavii trebuiau zdruncinaţi şi puşi pe drumuri mult timp până la alte centre pentru investigaţie şi aduşi înapoi, cu riscul de a-şi pierde viaţa din pricina timpul pierdut e acum uitată, a mărturisit dr. Pantiş.
La ora actuală, la Judeţean funcţionează tomograful cu două spire adus de dr. Florin Bodog prin donaţie şi actualul cumpărat prin acest program, cu 16 spire, mai performant, a explicat doctoriţa.
Chiar dacă tehnologia medicală avansează uluitor, în prezent existând în Europa computere tomograf cu peste 100 de spire (şi mai moderne), cu cele două tomografe numărul de vieţi salvate creşte spectaculos pentru nivelul ţării noastre.
Miercuri de pildă, un om (40 ani), căzut de pe bicicletă a ajuns în doar 40 de minute pe masa de operaţie la neurochirurgie, fiindcă i s-a făcut rapid o tomografie. Până acum, un astfel de caz ajungea în sala de operaţie chiar şi după două ore de la momentul sosirii în spital.
Al treilea aparat este DEXA, pentru măsurarea cantitativă a densităţii minerale osoase. Aparatul cu raze X este mult mai precis şi indică date reale despre gradul de osteopenie respectiv osteoporoză – afecţiune responsabilă de producerea fracturilor mai ales la femeile după menopauză.
Aparatul DEXA este indicat în special persoanelor cu osteoporoză, dar şi celor cu osteopenie, care prezintă risc de evoluţie mai alert.
Investigaţiile DEXA se fac ori la cerere, dar mai ales la recomandarea medicilor clinicieni.
O masă de operaţie specială, pentru cei ce trebuie operaţi la coloana cervicală şi lombară a fost achiziţionată tot prin program.
Schimbă păreri
Doctorii ortopezi şi specialişti în traumatologie din Debrecen şi de la Judeţean Oradea au schimbat ieri păreri despre operaţiile făcute (10 la număr la Oradea). Între cele două ţări există şi diferenţe de integrare a specialităţii de traumatologie (în Ungaria specialitatea derivă din chirurgia generală, la noi – e parte a ortopediei).
La întâlnirea de ieri a fost prezent şi dr. Ramona Sucuiu, managerul de la Spitalul de Recuperare (unitate partener în programul transfrontalier, alături de Judeţean, Consiliul Judeţean Bihor, spitalul Keneszy şi ambulatoriul de la Debrecen). Dr. Suciu a spus că aparatul Lokomat pentru reeducarea mersului care a fost cumpărat tot prin acest program, a fost deja utilizat la circa 500 de pacienţi, în general cu afecţiuni grave. Doctoriţa a anunţat că intenţionează, din veniturile proprii ale spitalului, să cumpere încă un astfel de dispozitiv pentru copiii internaţi la acelaşi spital.
Citiți principiile noastre de moderare aici!