ITM Bihor transmite un avertisment cetăţenilor români care doresc să muncească în Norvegia, în vederea conştientizării acestora, cu privire la cazuri de muncitori români victime ale exploatării prin muncă sau a unor înșelătorii financiare pe teritoriul acestei țări.
[eadvert]
Potrivit ITM Bihor, din informaţiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetăţeni români, aflaţi la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi ale unor înşelătorii financiare.
Le-au furat datele și au accesat credite
Muncitori români au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.
„Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. «Facilitatorii» solicită 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii «împrumută» alte sume considerabile fără ştiinţa, dar cu documentele păgubitului”, transmite Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.
ITM le recomandă celor care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să trateze cu mare atenție semnarea contractelor de muncă și să apeleze doar la societăți și instituții autorizate pentru plasarea forței de muncă.
Recomandări
ITM Bihor recomandă celor care vor să muncească afară să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line sau convorbirilor telefonice și să nu apeleze la persoane necunoscute în mod direct. Oferta locului de muncă trebuie verificată cu atenție, la fel și clauzele contractului de mediere. Adresa și existența angajatorului străin trebuie, de asemenea, verificată.
Nu trebuie acceptat un contract de muncă ce nu este tradus și în limba română. Foarte important: nu trebuie acceptată achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat. Nu trebuie cedat nimănui dreptul de a încasa bani pentru munca prestată de tine. Documentele de identitate și cardul bancar nu se înstrăinează.
ITM Bihor mai avertizează că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activitatea de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate, iar agentului de plasare îi este interzis să perceapă tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.
Constituie un risc acceptarea de locuri de muncă prin intermediul netului fără o vizită la agenția de plasare. Este riscantă și selectarea cu rapiditate, în orice condiții, fără nici un criteriu de selecție (interviu, verificarea aptitudinilor) pentru verificarea calităților pentru locul de muncă vizat. Contractul de muncă nu se semnează în grabă fără deținerea tuturor documentelor necesare medierii.
Nu sună deloc bine garantarea plecării spre locul de muncă într-un timp foarte scurt și promisiunea unei salarizări mari pentru o muncă necalificată. De asemenea, este foarte riscantă și trebuie să dea de gândit reținerea actelor de identitate și a cardului bancar.
Persoanele interesate de un loc de muncă sigur în străinătate o pot face prin intermediul rețelei mobilității europene Eures. Dacă angajarea se face prin intermediul unei agenții de plasare a forței de muncă în străinătate, trebuie verificat dacă aceasta este înregistrată la inspectoratul teritorial de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!