Asociaţia Bunul Samaritean a lansat, luni la Beiuş, campania „Români pentru Români”, în beneficiul victimelor inundaţiilor din săptămâna anterioară şi din această săptămână, abordând ca prim pas donatorii şi sponsorii asociaţiei. Asociaţia revine azi cu extinderea apelului către bihoreni în general şi către românii din ţară şi străinătate. Concetăţenii noştri vâlceni, argeşeni, gorjeni, bănăţeni şi din alte judeţe au parte din nou în 2014, după experienţa de la Paşti, de o surpriză neplăcută şi o experienţă dramatică: mijlocul verii şi ploile torenţiale le-au adus o viitură fulger, apa a năvălit în locuinţe, pe unele le-a surpat, a distrus moblier şi alte bunuri, a distrus complet 99 de case şi a avariat 1.163 locuinţe. Cel puţin trei oameni au murit înecaţi la nivelul ţării iar în Banat sâmbătă era avertizare de cod roşu iar azi cod portocaliu. Imaginile celor două case noi din Vaideeni, Vâlcea (apărute inclusiv la ştirile Euronews) răsturnate efectiv de viituri, ne-au arătat forţa inundaţiilor fulger: ne imaginăm doar efectul în alte sate din sutele afectate, cu locuinţe modeste inundate sau distruse, unde mass media naţională nu a ajuns să relateze necazul.
Bunul Samaritean Beiuş şi partenerii săi au iniţiat campania „Români pentru Români” menită să asiste familii în nevoie din judeţele Vâlcea, Gorj, Argeş dar şi terţe judeţe. Întinsă pe durata a 60 de zile, până la 30 septembrie, diferitele acţiuni din cadrul său vor ţinti la atragerea de fonduri pentru construirea şi repararea locuinţelor afectate. Complementar, procesul de reparaţie şi construcţie respectiv va dura câteva luni, cu speranţa că până la Crăciun, de sărbătoarea Naşterii Domnului, familiile beneficiare să aibă siguranţa căminului lor. „Este o datorie creştină, o obligaţie morală cetăţenească să ridicăm vocea şi să ne punem la dispoziţia celor în suferinţă, traumatizaţi de pierderea violentă a căminului lor, să-i asistăm cu expertiza noastră, cu logistica necesară şi în plus să sfătuim comunităţile şi autorităţile locale acolo unde este necesar. Invit toţi românii să ni se alăture în acest efort”, menţionează Adrian Ciorna (foto voluntariat), fondator şi preşedinte al asociaţiei beiuşene.
Au condus proiecte
Echipa asociaţiei a mai construit un orfelinat de tip familial (Casa ARC) şi locuinţe pentru orfani în municipiul de pe Crişul Negru în cei 20 de ani de existenţă. Bunul Samaritean şi partenerii săi au prin membrii acestora experienţa din anii de inundaţii 2005-2010, când au participat sau au condus proiecte de construcţie şi reabilitare a sute de locuinţe de la Dunăre până în nordul Moldovei. Pentru a putea face din nou o diferenţă în viaţa victimelor curente ale diluviului, asociaţia invită publicul să i se alăture în efortul de a ajuta aceste familii necăjite din judeţele amintite. Donaţiile sau sponsorizările pot fi făcute în contul IBAN RO83RNCB0034021802850001, deschis la BCR sucursala Beiuş, Bihor pe numele asociaţiei „Bunul Samaritean Beiuş”. Puteţi de asemenea dona materiale de construcţie şi cazarmament (paturi, saltele, lenjerie), electrocasnice care pot fi livrate şi preluate imediat la depozitul asociaţiei de unde vor fi distribuite organizat ulterior familiilor sinistrate. Din afara României, donatorii pot folosi conturile IBAN RO56RNCB0034021802850002 – donaţii Euro sau IBAN RO56RNCB0034021802850009 – donaţii GBP. Fondurile donate vor fi folosite pentru diferitele tipuri de intervenţie: consolidări, refacere structuri deteriorate, construcţii noi, reparaţii generale, înlocuire sobe şi echipamente electrocasnice distruse, kit-uri de intervenţie, prevenţie pentru viitor – stocuri de nisip însăcuit – , pompe evacuare apă. În funcţie de necesităţi, doritorii vor avea şi oportunităţi de voluntariat. Asociaţia ţinteşte să contribuie la finalizarea construcţiei a 10 case noi şi reabilitarea altor 100 avariate.
Pentru orice întrebări, pentru planificarea unei sponsorizări sau donaţii, nu ezitaţi să contactaţi asociaţia la 0722-684679 sau adrian.ciorna@yahoo.com.
Citiți principiile noastre de moderare aici!