Această grupare s-a adresat în scris Consiliului Local, supunând atenţiei aleşilor câteva aspecte care îi preocupă pe Şimon şi pe reprezentanţii câtorva asociaţii de proprietari: modernizarea Pieţei Rogerius, achiziţia unei tabele electronice la Primărie, lipsa transparenţei în Consiliile de Administraţie şi problema termiei.
Coaliţia Rogerius – o grupare civică fără personalitate juridică, formată din Asociaţia Pro Democraţia Oradea şi mai multe asociaţii de proprietari – se adresează în scris consilierilor locali. Această grupare îl are în faţă pe Adrian Şimon, de la Asociaţia Pro Democraţia. Cinci asociaţii de proprietari din cartierul Rogerius au răspuns iniţiativei lui Şimon: Lacul Roşu, Lacul, Magnolia, Şelimbărului nr. 1 şi 108 Tuşnadului.
Coaliţia doreşte să influenţeze politicile publice locale, „având la bază dialogul social cu aleşii municipiului şi transparenţa decizională”. Această grupare şi-a început activitatea printr-un dialog purtat cu patru consilieri locali – Daniel Negrean (PNL), Alex Szabo (UDMR), Dorin Corcheş (PDL) şi Ovidiu Mureşan (PSD). Însă cum relaţia cu cei patru nu s-a concretizat în vreun fel, Şimon şi asociaţiile au hotărât să trimită către Consiliul Local o adresă oficială, prin intermediul căreia să-şi exprime doleanţele către aleşii urbei.
Problema pieţei…
Primul aspect supus atenţiei aleşilor locali se referă la modernizarea Pieţei Rogerius. Consilierilor li se face cunoscut că actuala formă de modernizare a pieţei „ar periclita desfăşurarea în bune condiţii a activităţii economice”. De aceea, se propune o modernizare pe etape, înfiinţarea unei comisii de dialog social-economic şi închirierea meselor pe o perioadă minimă de doi ani.
Apoi, cei din Rogerius cer achiziţia unei tabele electronice în Sala Traian Moşoiu a Primăriei, pentru monitorizarea şi arhivarea nominală a voturilor consilierilor locali. „Ar asigura un prim element de transparenţă a votului aleşilor şi ar contribui la responsabilizarea activităţii dumneavoastră faţă de cetăţean”, se arată în motivarea acestei cereri, adăugându-se că o asemenea tabelă ar costa în jur de 2.500 euro, cu tot cu softul aferent.
Aceeaşi Coaliţie cere şi „asigurarea controlului civic în Consiliile de Administraţie ale societăţilor unde Consiliul local este acţionar majoritar”. „La cererile înregistrate de către Asociaţia Pro Democraţia Oradea şi răspunsurile primite din partea C.A.O., Electrocentrale, O.T.L. şi A.D.P., concluzionăm următoarele: Nu există o suficientă transparenţă şi reprezentativitate democratică a modului de luare a deciziilor în cadrul acestor forum-uri deliberative, background-ul profesional al celor delegaţi nu este întotdeauna cel mai adecvat şi nu este asigurat acel filtru de reprezentare a intereselor cetăţeanului mai presus de strategia formaţiunii politice care a delegat aceşti oameni”, se arată în scrisoarea adresată Legislativului local. Coaliţia Rogerius ar dori ca ONG-urile să aibă măcar posibilitatea de a delega observatori la şedinţele acestor Consilii de Administraţie.
… şi a termiei
În fine, Coaliţia are câteva observaţii şi în problema strategiei termice municipale. Zona unitară de încălzire nu este agreată de acest organism civic. „Acest proiect, fără modificări esenţiale, favorizează la modul instituţionalizat un singur furnizor, nelăsând vreo şansă de opţiune nici pe viitor pentru aproximativ 3/4 din populaţie”, se arată în adresă. Alt mesaj conţinut în document: „Pe de altă parte, chiar dacă gazul va fi viitoarea bază a companiei producătoare de energie termică, niciun studiu nu este făcut public cu privire la alternativele/soluţiile existente în situaţia unor temperaturi (foarte) scăzute…”. În fine, demersul Coaliţiei Rogerius se încheie cu câteva întrebări adresate aleşilor locali, ce se referă la proiectul de retehnologizare a CET Oradea.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!