Intersecția străzilor Cantacuzino cu Michelangelo din Rogerius este, de o vreme, scena unui „război de cartier” între riverani și echipele Termoficare SA, trimise la avariile repetate din această zonă.
„De când pornește agentul termic, se sparge în această zonă de mai multe ori pe sezon, pe o bucată de vreo 50 de mp. Am ajuns să credem că își fac de lucru, când vedem vine câte un grup mare de oameni și câte unul lucrează, iar ceilalți stau și discută între ei”, ne-a reclamat o orădeancă, locatară în zonă.
Ea zice că, deși rețelele de termoficare din această zonă sunt noi, se sparge strada de vreo cinci sau șase ani, în fiecare iarnă, pentru că pierderile de termie sunt atât de mari că de multe ori iese abur până la suprafață.
„Acum au spart și au acoperit săpătura cu o placă de fier. Așa ne-am petrecut noi Crăciunul, în bubuituri. La fiecare mașină care trece, bubuitura plăcii de metal de asfalt se aude tare în locuințe, ziua – noaptea, nu contează că avem geamurile închise. Până-n Ștefan cel Mare se aude!”, spune orădeanca.
Ea e revoltată și din cauza limbajului incalificabil al echipelor de muncitori, de la care și-a auzit „apelative” greu de suportat când s-a plâns de intervențiile fără sfârșit.
Cine plătește?!
„E un adevărat dezastru cu ei. La fiecare intervenție, se scoate o cantitate mare de apă sau agent termic. Am ajuns să ne întrebăm unde se reflectă aceste pierderi, este cineva care să-i tragă la răspundere pentru modul în care lucrează și pentru pagubă?”, spune femeia, admițând totuși, că „din punct de vedere al serviciilor nu avem ce comenta. Chiar și în zilele în care au săpat, nu s-a întrerupt furnizarea căldurii sau a apei calde”.
Așa cum bine știu și riveranii, instalația de transport termie din zonă este reabilitată dar nu și racordurile, iar pierderile de agent termic la acestea apar.
„Tot ce e nou, e în garanție, dar sunt racorduri care nu au fost reabilitate. Acestea pleacă din rețeaua primară, către puncte termice sau consumatori privați, probabil în vară le va veni rândul la reabilitare. Acolo avem avarii de 1 sau 2 mc pe oră”, spune Dan Crețu, purtător de cuvânt al Termoficare SA și director comercial.
Despre cine suportă pierderile de termie, comunicatorul Termoficare SA transmite că, în prețul gigacaloriei stabilit de Agenția Națională de Reglementare în Energie, 11 lei/gigacalorie este pierderea care poate fi recunoscută în tariful aplicat cetățenilor. Ce depășește această valoare, scade din profitul societății de termoficare.
[eadvert]
Termoficare SA are, anul acesta o pierdere de termie pe rețele de 27%, incomparabil mai mică față de 2014, când se înregistrau pierderi de 44%. Spre comparație, un sistem municipal este considerat foarte performant atunci când are pierdere de grade de 16 – 18% și pierdere spre zero, de agent termic.
Trimite articolul
XTrebuie filmatii si apoi filmuletul trebuie postat pe internet,reclam buna pt.Termoficare Oradea.
-
Daca era PSDul tau era perfect