Dascălii și studenții Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură din Timişoara s-au bucurat de o demonstrație privind munca roboților în agricultură, făcută de italianul Giuseppe Totti, importatorul roboților agricoli prin compania sa din Săcădat.
Cu ajutorul unei telecomenzi, robotul șenilat de tocat își face drum acolo unde oamenii sau utilajele nu pot să ajungă, datorită pantelor abrupte. Taie plante și pomi cu diametrul de până la 4 cm, a explicat Giuseppe Totti. Un astfel de robot vine să înlocuiască munca multor oameni și e cu atât mai util cu cât ne aflăm într-o criză reală a forței de muncă.
Robotul șenilat ar putea fi antidotul buruienilor, al ferigilor care împânzesc pășunile, generând pierderi colosale asociațiilor care iau subvenții de la Agenția de Plăți pentru Agricultură pentru a curăța aceste suprafețe. Interesul stârnit printre studenți de XRot, un robot radiocomandat, cu comenzi intuitive, cu transmisie hibridă, a crescut după ce tinerii au aflat că e partenerul de nădejde al grădinarilor care se ocupă de întreținerea grădinilor de la Vatican.
„Echipat cu un motor Honda în 4 timpi, pe benzină, acesta lucrează cu o viteză de până la 8 km/h şi la un nivel de zgomot foarte scăzut. Mişcarea este asigurată însă de un motor electric brushless, adică fără perii. Datorită dimensiunilor şi greutăţii reduse (320 kg), poate fi transportat cu uşurinţă cu maşina sau cu remorca dintr-un loc în altul. Deşi a fost proiectat pentru a lucra în special pe planurile înclinate de pe marginea autostrăzilor, XRot este la fel de eficient în livezile din zonele colinare sau în plantaţiile viticole cu pante extreme”, e explicația producătorului.
Chiar dacă un astfel de robot are un preț oarecum prohibitiv pentru cei care activează în agricultură, prețul său fiind cel al unei limunzine, tinerii studenți de la Horticultură nu s-au săturat să afle detalii despre viitorul roboticii în agricultură, chiar dacă vizita de documentare s-a întins pe parcursul a mai mult de trei ore.
„Cred în astfel de proiecte, şi faptul că aceşti tineri sunt interesaţi de un domeniu de activitate atât de complex ne dă motivaţia să continuăm să investim. Nu este prima acţiune de acest gen şi cu siguranţă nici ultima, dar este prima dată când am invitat studenţi de la Universitatea din Timişoara. Cred în tineri şi în potenţialul lor de a dezvolta această ţară”, a declarat Giuseppe Totti pentru revista „Ferma”.
Oaspeții lui Giuseppe Totti au trecut în revistă noile tehnologii de întreţinere a spaţiilor verzi, utilajele cu care se lucrează în horticultură, echipamentele destinate a fi utilizate în gospodăriile proprii ori în activităţi publice.
Dacă viitorul industriei auto pare a fi destinat maşinilor electrice, întreţinerea spaţiilor verzi e orientată spre echipamente care funcţionează pe baterii, unele cu o durată de utilizare de 10-12 ani, utilaje care nu poluează mediul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!