Centrul de Excelență în Mecatronică al Liceului „Don Orione” a găzduit vineri cea de-a doua ediție a concursului „RoboDon”. Evenimentul a adus împreună 12 echipe de elevi și un participant individual, fiecare prezentând roboți inovați creați chiar de ei. Concursul a evidențiat nu doar abilitățile tehnice ale participanților, ci și creativitatea și pasiunea pentru robotică.
„Școala noastră, în general, și Centrul de Excelență, în special, se dezvoltă și urmărește trendul digitalizării. Încă de la vârste fragede, încurajăm elevii să își îndrepte interesul către mecanizare, robotică și digitalizare. Drept dovadă, cel mai tânăr participant de azi are vârsta de 12 ani. Cred că acesta este viitorul! Prin concursul «RoboDon», dorim să creăm un mediu în care elevii noștri să se familiarizeze cu concursurile de roboți, să prindă drag de construirea lor, dar mai ales să dezvolte o pasiune în care școala să fie partener”, a declarat profesorul Alexandru Stoica, directorul Liceului „Don Orione”.
Organizarea concursului a fost realizată cu implicarea profesorilor Bianca Șimon, Anca Gabor, și inginerul Nistor Daniel Trip. Lor li s-au alăturat prof. Liliana Lobonțiu, ing. Laviniu Țepelea și directorul Alexandru Stoica. Juriul a fost compus din Radu Luncan (președinte), Vlad Onețiu (Reinert), Adriana Nicoraș (Plexus), Florian Ile (Nidec), Laviniu Țepelea (Universitatea din Oradea și Liceul Don Orione) și Alexandru Stoica (Liceul Don Orione).
Performanțe
Juriul a evaluat viteza, timpul necesar pentru parcurgerea unei ture, existența componentelor printate 3D și a elementelor acustice și digitale.
„Nu le-am dat voie să vină cu roboți cumpărați, ci cu cei creați de ei. Pentru a construi un robot trebuie investit financiar, întotdeauna este nevoie de un buget. Noi ne-am bucurat de sprijinul unor sponsori cărora le mulțumim pe această cale”, a adăugat Stoica.
Fiecare echipă și-a prezentat robotul de două ori în cadrul probei de linefollower, timpul cel mai bun fiind luat în calcul. Echipele care s-au aliniat la start au fost:
[eadvert]
BMW: Dragoș Less și Șerban Vidican au prezentat un robot puternic și precis, echipat cu 8 senzori.
Signatus: Alex Cotuna și Maia Trif au adus un robot rapid și ușor, îmbunătățit față de prima ediție.
RobOhio: Luca Ene și Alexandru Popovici-Breje au impresionat cu Fluffy, un robot Bluetooth cu piese 3D și placă Arduino.
BMO: Ștefan David și Tudor Țârlea au prezentat un robot inspirat din serialul „Adventure Time”, capabil să facă rotații și să redea muzică.
RoboSpeed: Marc Mercheș și Alex Vlăduț au adus un robot rapid și muzical.
Robolife: Iaris Iluția și Andrei Micloș au prezentat un robot cu telecomandă și afișaj.
Robotronic: Cristian Moș și Leonel Pașca au adus „Maus”, un roboțel creativ.
Robo-box: Raul Bozga și Marian Bulzan au impresionat cu boxe și piese 3D.
Wall-E: Răzvan Pălăcean a venit cu un robot asemănător personajului Disney, capabil să navigheze printr-un labirint.
Boxuss: Florian, Darius Popa și Tudor Filimon au prezentat un robot inspirat de atitudinea unui boxer.
Jax: Erick Kovacs și Krisztian Lovas au adus un robot boem și inteligent.
Bartolomeu: Sebastian Cosma și Darius Vulturar au prezentat un robot cu senzori IR.
Roca: Roland Sala, David Floruța și Carina Tomele au impresionat cu un robot echipat cu trei senzori de viteză.
În urma deliberării, juriul a acordat locul I echipei Robo-box (Marian Bulzan și Raul Bozga), locul II echipei 8-bit (Tudor Țârlea și David Ștefan), iar locul III echipei BMW (Dragoș Less și Șerban Vidican). Răzvan Pălăcean a primit un premiu special pentru dexteritatea dovedită la proba labirint.
„Toți elevii care s-au prezentat în concurs au demonstrat potențialul pe care-l au tinerii în domeniul roboticii. Felicităm Liceul pentru că susține educația tehnologică și inovația”, a spus președintele juriului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!