Consiliul local a aprobat joi, cu votul liberalilor, demolarea clădirii fostei policlinici cu plată de pe strada George Enescu. În locul ei, s-a propus edificarea unui bloc cu patru niveluri, cu funcțiuni mixte. Clădirea a fost vândută de Primărie, după ce a fost lăsată ani la rând să se degradeze.
[eadvert]
Înainte de votul din plen, a cerut cuvântul un reprezentant al orădenilor care locuiesc, muncesc sau dețin proprietăți pe strada Enescu. Dan Crivoi a spus de la microfonul ședinței că, anterior ședinței, a fost adresată o petiție către Direcția Arhitectului Șef, la care nu s-a oferit un răspuns satisfăcător. „În opinia celor peste 60 de entități care locuim și lucram pe stradă acest proiect nu este oportun”, a declarat el, argumentând că blocul distruge arhitectura zonei, supraaglomerează și defrișează zona de cei 7 stejari bătrâni de peste 50 de ani.
El a insistat că e o stradă cu clădiri de scol XIX și XX, majoritatea case cu un nivel, care au arhitectură, volumetrie și colorit unitar, care „au creat un ambient, e o coerență a străzii. Acest bloc care se va construi va sparge respectivul ambient”.
Reclamanții consideră că proiectul blocului nou implică și probleme de legalitate, pentru că încalcă anumite prevederi ale Regulamentului local de urbanism pentru zona construită protejată. Acest regulament prevede că autorizarea construcțiilor e permisă doar dacă nu contravine caracterului zonei, ori „tocmai că contravine”, a subliniat el, „vine în contradicție cu conformațiile și volumetria zonei”, blocul este „în flagrantă discordanță cu restul clădirilor din zonă”.
A mai arătat și că „acea clădire care va fi demolată are o valoare arhitecturală relevantă”, fapt pentru care nu ar fi legal să fie demolată.
Petentul nu a luat în seamă că la finalul anului trecut, municipalitatea și-a promovat un nou plan urbanistic zonal pentru centrul istoric, care permite tocmai intervenții de acest fel, neavenite până la acel moment.
„Nu potrivește această clădire în zonă. Clădirea va aduce peste 50 de apartamente și mai mulți oameni decât trăiesc acum pe stradă!”, mai reclamă Crivoi, care consideră că nici rutier și nici din punctul de vedere al infrastructurii, rețelele de utilități nu ar suporta blocul, ca alate le-a cerul aleșilor „să respingeți proiectul”.
În replică, primarul Florin Birta a declarat că „promovarea acestui proiect în Consiliul Local nu s-a făcut până nu a avut toate avizele necesare. Vă asigur că acest material respectă ad literam regulamentul. Dacă cadrează sau nu cu arhitectura zonei, nu sunt specialist, și nici dvs nu sunteți. Specialiștii de la cultură sunt puțin mai specialiști decât noi”.
Revolta lui Crivoi a rămas fără efect: „toți cei 60 de oameni care trăim acolo, ne opunem. Nu înțeleg de ce se permite așa ceva când toți se opun!”, a încheiat el, fără să mai primească răspuns.
Trimite articolul
XNu trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai seama ca blocul se potriveste ca nuca-n perete cu ambianta stradala.
O alta mizerie care se adauga planului manifest de a distruge centrul istoric al orasului. Pe motiv ca orice nu e monument istotic trebuie demolat.
Intr-o administratie normala cladirea s-ar fi renovat.
La noi se darama, pentru ca firmele partidului securist liberal trebuie multumite. Este o afacere care a luat amploare iar apetitul pentru demolari e abia la inceput – vezi si celelalte cazuri.
VOM AVEA UN ORAS MUTILAT SI DE O URATENIE STRIDENTA – EMBLEMA A PERIOADEI BOLOJAN.
Foarte bine, asa si trebuie, pe fiecare strada ar trebui dublat sau triplat numarul de locuitori. Bani mai multi la buget.
Dacă se continuă în ritmul ăsta, în zece ani centrul va fi plin de astfel de construcții improprii. Măcar știm o treabă, nu vom pupa niciodată vreo recunoaștere internațională serioasă, ne vom mulțumi cu mirobolantul oraș de o minunată arhitectură, vrăjeală ce ține la turistul cu vaucher via Felix, câțiva influensări și blogări platiți. Asta în timp ce, mai la vest, orașe cu care ne comparăm inept, se chinuie să păstreze cât mai bine, cu toate astea sunt în pericol să-și piardă statusul: Viena, sau și l-au pierdut deja: Liverpool. Paradoxal, l-au pierdut pentru intervenții similare. Ce să vezi, interese imobiliare există peste tot, la Oradea se pare că dospesc bine.
-
Se muta depoul OTL, si terenul dat gratis pentru dezvotatori. GRATIS. DNA ce pazeste? Pe banii orasului se muta depoul si terenul gratis duce la profit maxim celor ce fac blocuri.
Trebuia păstrată ca martor al unei epoci medicale locale de buna și foarte bună calitate.
drop, unde ești cu ideologia ta flegmatică de transformare a tot ce e istorie și artă în bloc și betoane adică utilitate maximă la buget?
Blocul de la nr.19 (P+4E), amplasat între o clădire P(nr.17) și o clădire P+1E(nr.21) nu distruge arhitectura zonei, nu sparge ambientul ?
Interesant e ca pana si comunistii au avut mai mult respect pentru orasul asta.
In locul blocului actual de pe Enescu erau niste ruine, puteau demola in continuare – ca si atunci erau destule interese.
Dar arhitectii si istoricii au convins.
Actualii politruci nu se ridica nici macar la nivelul fostilor activisti de partid.
cine se plimba pe Roman Ciorogariu o sa gaseasca multe imobile(din anii 1910) cu 2-3 niveluri langa cladiri doar parter. Nu poti bloca o strada destul de urata pentruca mosii nu au cladit cu etaj. Pot fi contestate numarul de niveluri dar propitarul nu poate fi oprit de dorinta vecinilor. Nu zic ca totusi strada este destul de ingusta pentru cladiri cu spatii comerciale caci o sa se creeze o problema(deja existenta) cu parcarea acolo. e greu! Intreb pentru unul: care sunt indicii urbanistici pe strada aia ca pe mine nu ma lasa sa construiesc numai pe 35% si suprafata terenului?