Artistul orădean Călin Pop, liderul cunoscutei trupe rock orădene „Celelalte cuvinte”, și-a lansat albumul solo „Ritual de iarnă”. Evenimentul a avut loc miercuri la Cetatea Oradea în sala „Enoteca Millesime”. Albumul a fost editat de Soft Records, fiind un album pop-rock unitar având ca subiect iarna și ritualurile sale, dezvoltat pe formatul clasic al unei narațiuni, foarte potrivit pentru o audiție integrală.
Călin Pop a lucrat mai mult de un an de zile la cele 20 de piese dedicate iernii şi tradiţiilor româneşti din acest anotimp: „Vis de iarnă”, „Primul fulg”, „Prin zăpada”, „Jocul fulgilor de nea”, „De Crăciun”, „Jocul ursului”, „Anul Nou”, „Viscolul”, ş.a. „Bruma” este piesa intro al toamnei întârziate, iar „Ghiocei” închide albumul cu gândul spre aşteptata primăvară ca urmare a unei aspre ierni. „Bruma”, prima piesă a albumului Ritual de iarnă, are deja videoclip.
Un album al iernilor copilăriei
„Într-o lume turmentată de uragane sonore, tornade ritmice şi violenţe de tot felul, aş defini acest album, convins că nu exagerez, drept un bulgăre platinat de emoţie în stare pură, o oază de înfiorată linişte şi visare, o infuzie de balsam pentru sufletul însetat de frumos. … crează aici nu odată senzaţia unei întoarceri în timp la arta trubadurilor şi truverilor din perioada medievală, legendari creatori de muzică şi versuri, uneori şi interpreţi ai unor întruchipări artistice de intensă vibraţie lirică”, este de părere muzicologul Florian Lungu.
Acesta mai susține că cele „douăzeci de admirabile variaţiuni pe aceeaşi temă – între care două inspirate prelucrări după melodii folclorice româneşti, <<Dansul caprelor>> şi <<Jocul ursului>>. … Deşi lasă impresia unei încîntătoare simplităţi în exprimarea sonoră, Călin Pop apelează la o complexă gamă de disponibilităţi tehnic-muzicale precum folosirea măsurilor mixte şi alternative, a unui ADN armonic propriu, îngemănarea unor efecte speciale cu muzica propriuzisă, uzitarea unui concept original în concretizarea ideilor muzicale şi în stabilirea ordinii de derulare a secvenţelor. … De revelat virtuozitatea şi ţinuta solourilor improvizate, unele de tentă jazzy. Pentru diversitatea demersului muzical, piesele propriuzise apar intercalate de interludii instrumentale, ele însele substanţiale…”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!