Cu ocazia “Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Natural”, ce se marchează anual la 13 octombrie, pompierii bihoreni, transmit, în stilul lor deja cunoscut, cu caracter informativ şi preventiv, riscurile naturale existente în Bihor generatoare de situaţii de urgenţă.
Acestea sunt, în ordine descrescătoare riscului de producere: incendii de pădure, avalanşe şi fenomene distructive de origine geologică.
În cadrul fenomenelor meteorologice periculoase sunt incluse furtunile, seceta, îngheţul şi ploile torenţiale. În ultimii ani, spun pompierii, aceste evenimente s-au manifestat pe arii restrânse, la intervale mari de timp. De menţionat însă că aceste fenomene periculoase pot antrena activarea unor factori de risc secundari, cu efecte mai grave decat cele ale evenimentelor generatoare: furtunile pot provoca inundaţii, accidente majore pe căile de transport, accidente industriale.
Un alt risc generator de situaţii de urgenţă sunt inundaţiile, care anul acesta, în martie şi aprilie, au afectat gospodării, terenuri arabile, străzi şi drumuri (naţionale, judeţene şi comunale) din mai multe unităţi administrativ teritoriale din Bihor.
Avalanşe se pot produce în zonele Borod, Budureasa, Bulz, Bunteşti, Căbeşti, Cărpinet, Criştioru de Jos, Pitroasa, Şinteu, Şuncuiuş, Nucet şi Vaşcău.
În urma inundaţiilor şi a furtunilor, dar şi din cauza defrişărilor, topirii bruşte a zăpezii etc pot apărea fenomene distructive de origine geologică, cum ar fi alunecările de teren. În Bihor, zonele cu un asemenea risc sunt cele deluroase: Dealurile Dumbrăviţei, Bistrei, Dernei, Oradiei, Tăşadului, Tărcăiţei şi Vaşcăului.
Cât priveşte cutremurele, judeţul Bihor se situează într-o zonă cu potenţial seismic mediu şi redus faţă de zonele adiacente epicentrului Vrancea, informează pompierii, care spun însă că populaţia trebuie să cunoască principalele măsuri de prevenire şi protecţie în caz de dezastre naturale.
Reguli de comportament în caz de dezastre:
Rămâneţi calmi
Ascultaţi mesajele transmise de posturile de radio şi televiziune
Nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică
Respectaţi indicaţiile autorităţilor.
Sfaturi practice în caz de dezastre, când se impune părăsirea locuinţei:
– pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă cu apă, alimente compacte şi uşoare (cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii), îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale,
carnete de asigurări medicale, bani.
– în cazul în care sunteţi plecat din localitate şi acasă aveţi membri de familie care pot fi afectaţi de dezastre naturale stabiliţi din timp un loc de întâlnire şi un sistem de comunicare şi toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare (act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale).
Citiți principiile noastre de moderare aici!