Gom, în vârstă de nouă ani, se simțea rău încă de joi. Duminică seara el şi-a dat ultima suflare în campusul special unde locuia. Se pare că a murit în urma unei pancreatite – afecţiune întâlnită la patrupede în diverse situaţii.
Câine special
Agentul principal de poliţie, Florian Mitra, de la Serviciul Criminalistic al IJP Bihor şi câinele de urmă Gom formau o echipă din 2010 și împreună au rezolvat mai multe cazuri.
Cel mai mediatizat caz, rezolvat în timp record, s-a petrecut în luna iunie a acestui an. Atunci, o fetiţă de doar doi ani şi patru luni, dispărută din grădina bunicilor de la Sârbi, a fost găsită la 4 -5 km de casă, de câinele poliţist Gom şi stăpânul lui, ag. principal Florin Mitra, de la Serviciul de Criminalistică.
Fetiţa se afla sâmbătă spre seară în grădină şi se juca lângă bunicul ei, care culegea cireşe. La un moment dat, micuţa a dispărut, bunicul s-a speriat şi, din fericire, a anunţat prin 112 Poliţia, la ora 18:50.
Urgent au fost mobilizate echipaje de la Serviciul de Criminalistica (inclusiv câinele poliţist de urmă Gom, condus de ag. Principal Florin Mitra), poliţişti de la toate posturile de poliţie din zona respectivă, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri.
Agentul principal şi Gom au luat la picior împrejurimile, străbătând circa 8 km pe jos. Se întuneca afară, culoarea pământului nu se mai distingea, lupta cu timpul era tot mai strânsă. Apropierea nopţii ar fi însemnat pentru un copil atât de mic pradă sigură pentru animalele sălbatice de pe câmp.
Când, în jurul orei 22:15, Gom a găsit-o pe fetiţă pe câmp, într-un lan de grâu, anunţându-şi stăpânul prin sunet specific. Agentul principal a găsit-o pe micuţă stând jos şi jucându-se cu încălţările ei. Micuța era teafără și a fost redată familiei de agentul Florin
Gom, opt ani în slujba Poliției Bihor
Deşi ar putea părea un patruped fioros, Gom era extrem de paşnic, ascultător şi prietenos. Asculta dumnezeieşte comenzile conductorului său, Florian Mitra şi se lăsa mângâiat de străini, dacă i se dădea această comandă. Gom avea nouă ani, era un ciobănesc german minunat şi, alături de un alt ciobănesc belgian reprezenta câinii de urmă şi miros uman al Poliţiei Bihor.
Gom a absolvit şcoala specială de dresaj (centru chinologic) Aurel Greblea de la Sibiu. Acolo a primit şi acest nume, dat special scurt cu litere consoane şi vocale anume alese. La şase luni după absolvirea şcolii de la Sibiu, Gom a găsit un criminal, găsindu-i şi hainele cu care acesta era îmbrăcat în ziua comiterii crimei din Bihor. Gom lucrează la Poliţia Bihor din 2007 şi a reuşit să ducă la bun sfârşit multe misiuni grele de depistare a tâlharilor, violatorilor, hoţilor, criminalilor.
După marea pierdere suferită, Poliţia Bihor a rămas acum doar cu un singur câine de urmă. Un altul care ar putea fi adus ar necesita chiar şi doi ani de aşteptare, după venirea pe lume adăugându-se încă circa un an de dresaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!