În weekend, Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria se pregătește pentru premiera spectacolului Richard III, cu inserții din „Henric VI”, de William Shakespeare, traducerea de Horia Gîrbea, versiunea scenică de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri. Primele reprezentaţii vor avea loc sâmbătă și duminică, 5 și 6 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare, ambele jucându-se cu casa închisă.
Distribuția este formată din actorii Trupei Iosif Vulcan: Petre Ghimbășan, Răzvan Vicoveanu, Richard Balint, Denisa Vlad, Alina Leonte, Corina Cernea, Ioana Dragoș Gajdó și Cosmin Petruț, respectiv tinerii Robert Balint și Luca Bran.
Andrei Măjeri este unul dintre cei mai reprezentativi regizori de teatru din tânăra generaţie. Este câștigător în 2024 al Premiului UNITER pentru Cea mai bună regie pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?” și al Premiului pentru Cea mai bună piesă, oferit de Uniunea Scriitorilor, filiala București-Dramaturgie pentru „God of the Gaps”.
Anul trecut a câștigat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea premiul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata”, de la Teatrul Metropolis din București. De asemenea, premiul special al juriului a fost acordat echipei de actori din spectacol.
Adrian Balcău a gândit scenografia spectacolului, iar muzica este pregătită de Adrian Piciorea. Acesta din urmă a fost nominalizat în 2024 și 2025 la Premiul UNITER pentru Cea mai bună muzică originală și sound design pentru spectacolele „(R)evoluţie. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” și „Prima Facie”. Hunor Varga este răspunzător de coregrafia spectacolului iar Andrei Cozlac de video design. Andrei Cozlac este câștigător în 2020 al Premiului Special UNITER pentru video design în teatru și în 2022 Premiul UNITER pentru Creativitatea video designului și mapping-ului pentru spectacolul „Plugarul și Moartea”. Din echipa de creaţie mai fac parte Sabina Reus, care semnează lighting designul și Ovidiu Iloc, care se ocupat de pregăîtirea muzicală.
„Acest text e un manual de ascensiune a dictaturii în societate, exemplificând meticulos tropii tiraniei, e o piesă-peisaj despre dictatori deghizați în salvatori. Richard, prodigios criminal, narcisist și violent, dezlănțuie un mecanism al terorii. Astfel, non-eroul devine, pentru o vreme, conducător. Ca și acum, poate peste o sută sau o mie de ani, Richard se va înfățișa în continuare în fața spectatorilor, explicându-le pas cu pas formele corupției din propria lor realitate. Iar spectatorii vor urmări cu sufletul la gură toate faptele de care au fost avertizați și nu vor face nimic. Își vor promite, poate, că derapajele pe care le trăiesc nu se vor mai repeta. Iată de ce am ales să imaginăm un univers scenic nedefinit temporal.
Montarea e construită în jurul momentelor fluide mixate cu neomedievalism, reconfigurări ale dinamicii trupei orădene, staze și revelații. De-a lungul repetițiilor, ne-am pus întrebarea: e oare posibil ca statele suverane să dispară, înlocuite fiind de o lume guvernată de vreun echivalent modern al politicilor Evului Mediu vest european? Nostalgia esteticilor medievale (în maxim trend în modă, film și teatru) profețește chiar asta, ca un indice al insatisfacției omului contemporan față de viața pe care o duce.” (Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri)
Spectacol este recomandat persoanelor peste 14 ani. Pentru premieră s-au ocupat toate locurile, însă spectatorii sunt așteptați la următoarea reprezentație, care va avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Miercuri, 2 aprilie, mai erau disponibile şapte locuri. Biletele pot fi achiziționate online, de pe platforma Poftim Cultură sau de la agenția de bilete a teatrului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!