Ideea de a deveni actor i-a venit în armată, sugerată de un coleg şi a fost „pusă în operă” la insistenţele mamei sale. Se declară însă „rocker până-n măduva oaselor ” şi ar vrea să aibă, din nou, o trupă metal. De altfel, rolul la care tânjeşte e cel de rocker. Cu toate acestea, el dă glas adesea unor desene animate şi apare în reclame tv. Orădenii l-au putut vedea în diverse ipostaze: din psihiatrul din „Equus” la Hilbert din „În curând vine timpul”. Pentru el „nu există roluri mici, doar actori mici”.
Aceasta e pe scurt odiseea, probabil, a celui mai îndrăgit actor al Teatrului Regina Maria, un actor nonconformist, nominalizat pentru a doua oară la Premiile Galei UNITER- Oscarurile teatrului românesc.
Despre rolul Gorge din spectacolul Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas (de Dennis Kelly, regia artistică Bobi Pricop), rol care i-a adus nominalizarea pentru cel mai bun actor la Premiile Galei UNITER, Richard Balint spune: „E unul din rolurile care mi-au plăcut încă de la prima citire. Primul a fost Gromov din Salonul nr.6 de Cehov pe care l-am făcut cu Petru Vutcărău, al doilea a fost Calogero di Spelta din La Grande Magia regizat de Alexandru Colpacci. În plus, modul în care Bobi Pricop a pus în scenă povestea asta, felul lui de a lucra cu actorii, atmosfera generală de la repetiţii şi, iată, rezultatul final, m-au făcut să îndrăgesc personajul ăsta mai mult decât pe oricare altul de până acum. Pentru mine e un rol super ofertant, e ca şi cum aş juca toate etapele căderii lui Lucifer de la lumina îngerului la bezna demonului. Cât despre nominalizare, ce sa spun? Mă bucură evident, dar nu o consider rezultatul doar al muncii mele. Din punctul meu de vedere au fost nominalizaţi toţi colegii mei, care de fapt au dus greul în acest spectacol, Bobi, care e extraordinar şi teatrul Regina Maria pentru că a facut posibilă această montare. În final pentru mine cel mai important premiu e prezenţă publicului în sală…”.
Activitatea lui Richard Balint a fost adesea răsplătită cu premii. În 2012 a fost clasat pe locul II în topul naţional al actorilor întocmit de revista Yorick, pentru rolul evreului Tevye din muzicalul «Scripcarul pe acoperiş», iar în septembrie 2012 a luat premiul „pentru cel mai bun actor” la a 18-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!