Din informaţiile culese de pe teren de JB, de la medicii ginecologi şi medicii de familie implicaţi în screeningul naţional, am aflat că, în mod normal, rezultatul unei analize se poate cunoaşte la medicul de familie, după circa o lună de zile.
Medicii noştri recunosc că, din păcate, în Bihor sunt puţine persoane care ştiu să citească analizele citologice, fapt ce ar putea întârzia un pic emiterea unor rezultate medicale.
Cu toate acestea şi medicii ginecologi şi medicii de familie spun că majoritatea rezultatelor sunt eliberate în termen de o lună de la recoltare.
Fiecare rezultat de analiză efectuată la unul dintre cele două spitale orădene care derulează programul Ministerului Sănătăţii (Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican) se trimite la medicul de familie arondat, iar acesta trebuie să informeze beneficiara, a informat dr. Monica Vaida, medic de familie.
Totuşi, în cazul în care beneficiara nu e contactată de medicul de familie în decurs de o lună, e rugată să îl contacteze ea pe doctor, iar acesta va afla cauza întârzierii direct de la spital, fără să pună pe drumuri beneficiara.
Amintim că Ministerul Sănătăţii a demarat în septembrie anul trecut un program naţional amplu de depistare a cancerului de col uterin, cu scopul identificării lui în fază incipientă când poate fi vindecat.
Pentru a beneficia de acest control medical gratuit, doamnele şi domnişoarele între 25 – 64 de ani sunt rugate să se prezinte la medicii de familie de care aparţin. Doctorii de familie le vor îndruma spre spitalul cu care se află în contract, pentru recoltarea de probe, iar ulterior, tot medicii de familie sunt cei care trebuie să contacteze beneficiarele pentru a le înmâna rezultatele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!