La sediul organizației județene Bihor a UDMR a fost organizată o conferință de presă privind rezultatele de formațiune la alegerile de duminică pentru desemnarea viitorilor parlamentari.
Senatorul Cseke Attila, președinte UDMR Bihor, și deputații Biro Rozalia și Szabó Ödön au ținut să marcheze momentul în care UDMR a obținut cele mai bune rezultate la alegeri, indiferent de caracterul lor, din ultimii 24 de ani. Senatorul Cseke a dorit să mulțumească tuturor celor care au votat duminică în favoarea UDMR, formațiunea ocupând locul 2 pe județ, cu 62.587 la Senat și 62.159 la Camera Deputaților, după PNL.
Și la nivel național, UDMR a obținut cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani, fiind depășite și rezultatele de la europarlamentarele din acest an, când formațiunea a avut 568.000 de voturi, la alegerile de duminică 590.695 voturi, un procent național de 6,4 la sută. UDMR Bihor va rămâne, potrivit lui Cseke, cu un senator și doi deputați, chiar și după redistribuirea a 12 la sută din voturile care vor intra în această procedură. La nivel național, formațiunea a obținut 30 de mandate, iar prin redistribuire probabil va mai primi un mandat de senator și unul de deputat.
„Am primit un mandat să punem în aplicare cât mai multe dintre oiectivele cuprinse în porgarmul rațiunii (programul politic al UDMR- n.red.). Mulțumim tuturor celor care ne-au votat. Urmează un mandat nu foarte ușor, în Parlament se prefigurează forțe parlamentare extremiste, cu idei pe care nu le putem accepta. Am primit un mandat puternic de a reprezenta comunitatea din Bihor și este rezultatul activității din ultimii 4 ani. Am fost întotdeauna un factor de echilibru, care aduce dezvoltare în Bihor”, a declarat senatorul Cseke Attila.
Deputata Biro Rozalia a adresat și ea mulțumiri pentru votul acordat UDMR, sprijinului primit din partea bisericii, ONG- urilor.
„Rezultatul ne obligă ca în următorii patru ani să aplicăm cât mai multe obiective sprijinirea familiilor tinere, elevii să fie puși în centrul reformei și obiectivul major este asigurarea respectului față de cetățean. Mesajul comunității a fost că dorește un viitor mai bun pentru copiii noștri”, a mai spus deputata Biro.
Înainte de a-și începe intervenția, deputatul Szabó Ödön a ținut să se achite de o promisiune pe care ar fi făcut-o și anume să bea „în direct” un pahar de pălincă dacă UDMR urma să obțină un rezultat bun.
Printre primele proiecte legislative pe care Ödön le va propune se numără debirocratizarea statului, iar acest lucru poate să înceapă prin eliminarea taxelor pe care cetățeanul le plătește pentru eliberarea unor document de către funcționarii din instituțiile statului, activitate pentru care sunt plătiți din bani publici.
Un exemplu de profit făcut de stat pe seama cetățeanului este, potrivit deputatului UDMR, taxa pentru eliberarea plăcuțelor de înmatriculare a autovehicolelor, care ar costa 46 de lei, iar din banii obținuți Guvernul a alocat sumele necesare dotării Poliției Române cu mașini.
„Vrem să fim prezenți în Consiliul Județean și Primărie, comunitatea maghiară merită acest lucru” a declarat Szabó Ödön, vorbind despre faptul că liberalii bihoreni trebuie să își reconsidere atitudinea față de UDMR.
Potrivit datelor prezentate de parlamentar reiese că aproape un procent din rezultatul obținut de UDMR la nivel județean, de 22,73%, este dat și de votul primit din partea românilor sau a familiilor mixte, comunitatea maghiară fiind de 22,3 la sută din populația județului.
Trimite articolul
XDoamna din dreapta e cea cu bipezii??