Selina a dat chix pe pachetul de lucrări aferent „Extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în zona de sud-est a municipiului Oradea”, contractul fiind reziliat, cu scandal şi proces, în 2014. În anul 2015, Compania de Apă a spart contractul în mai multe pachete mai mici şi le-a atribuit către două firme. Doar că nici acestea nu au mişcat mare lucru. Firmele au acumulat întârzieri foarte mari, au şi depăşit termenele de finalizare asumate prin contract.
Ca la mai toate contractele de lucrări pe bani mulţi şi criteriu de selecţie „preţul cel mai mic”, problema este că firmele se lăcomesc să ia lucrarea, subestimând costul lucrărilor pe care se angajează să le presteze. În acest caz, pachetele de lucrări s-au adjudecat la 2/3 din preţul estimat, în condiţiile în care e vorba de lucrări complexe şi dificile. Presupun fie tehnologii noi, deci scumpe – metoda căptuşirii vechilor conducte de canalizare, fie cu săpături până la minus şase metri.
Selina, out!
La lansarea licitaţiilor Aparegio pentru reţelele de apă şi canalizare, Selina s-a lăcomit şi şi-a adjudecat partea leului din lucrările în Oradea. A primit pachetul de lucrări la 56% din preţul estimat în caietul de sarcini scos la licitaţie – peste 28,6 milioane de lei. O vreme a avansat în grafic cu lucrările la reţelele de apă, mai simple din punct de vedere tehnic, dar a acumulat întârzieri masive la lucrările de reabilitare a canalizării. În 2014, Compania de apă a reziliat contractul cu Selina, în condiţiile în care firma prestase undeva la 20-30% din lucrările angajate pe partea de canalizare.
Trei mai mici
Pachetul „Selina” a fost defalcat în trei pachete mai mici şi atribuit către alte două firme – Dondi Project Construcţii SRL din Otopeni şi Brexxon DDS SA din Mureş.
Dondi a contractat două dintre loturile contractului CL11 R „Reabilitare sistem de alimentare cu apă şi canalizare în Oradea, zona centrală”.
Pe primul l-a contractat la 8,3 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea estimată a fost de 12,9 milioane de lei, iar pe al doilea la 8,8 milioane lei, faţă de valoarea estimată a lucrărilor de 13,3 milioane de lei.
Brexxon DDS SA a contractat al treilea pachet de lucrări în zona centrală a Oradiei la 2,5 milioane lei, faţă de 3,6 milioane, estimarea iniţială.
Rezilieri
Contractul cu această firmă a fost reziliat luna trecută, cu motivul „nerespectarea obligaţiilor contractuale”. „Având în vedere Înştiinţarea de rezilere din 12.12.2016, în conformitate cu prevederile contractuale CL11 R Lot III – «Reabilitare sistem de alimentare cu apă şi canalizare în Oradea, zona centrală», a fost reziliat la 18.01.2017”, ne transmite CAO.
Brexxon DDS a avut contractate lucrările de reabilitare a canalizării pe străzile Parcul Bălcescu, Alexandru Vlahuţă, George Enescu, 1 Decembrie, Aurel Lazăr şi Traian Moşoiu.
Următorul pas este rezilierea contractelor cu Dondi, tot din cauza întârzierilor acumulate pe fondul „nemobilizării”, transmite CAO: „CL11 R Lot I – „Reabilitare sistem de alimentare cu apă şi canalizare în Oradea, zona centrală”, respectiv CL11 R Lot II – „Reabilitare sistem de alimentare cu apă şi canalizare în Oradea, zona centrală” sunt contracte în curs de reziliere. A fost transmisă înştinţarea de reziliere la data de 12.12.2016, în care este menţionată posibilitatea de reziliere a contractului dacă nemobilizarea continuă. În urma rezilierii contractelor, proiectele vor fi revizuite, urmând ca acestea să fie din nou licitate”.
Modus operandi
Managerul CAO, Ovidiu Gavra, spune că până acum nu a achitat nimic celor două firme şi orice plată se va face în funcţie de decizia consultantului, firma Louis Berger. „Brexxon, cea care s-a angajat la o soluţie de reabilitare a canalizărilor fără săpătură, a făcut decolmatarea conductelor de canalizare ca etapă premergătoare obligatorie. Consultantul va evalua ce s-a lucrat şi, ce s-a făcut conform proiectului, se va plăti”, spune Gavra.
Directorul spune că firma a cerut modificarea soluţiei de remediere a conductelor de canalizare acolo unde acestea se surpă, dar CAO nu a acceptat: „Contractul prevede că acolo unde conducta se sparge şi nu poate fi cămăşuită, remedierea se face prin săpătură. Ei ar fi vrut să monteze ca un fel de petic pe interior”.
Rămâne greu de explicat, totuşi, avântul firmelor de a licita lucrări mult sub preţul estimat, pentru ca apoi să nu se mai achite de contract. Experţii apreciază că există o categorie de firme apărute după infuzia masivă de fonduri europene. Acestea sunt specializate în întocmirea documentaţiilor, astfel că trec de evaluări şi câştigă licitaţii. Abia ulterior îşi caută muncitori. În condiţiile în care oferta de muncă în construcţii a crescut şi firmele au subevaluat oferta licitată, se întâmplă să nu afle echipe şi subantreprenori cu tehnică, la preţurile contractate.
Lotul 2 de lucrări conţine extinderea lucrărilor de canalizare în Centru, pe următoarele străzi:
- Cloşca
- Erou Cosma Marius
- Anatole France
- Privighetorii
- Sextil Puşcariu
- C-tin Tănase
- Grigore Ureche
- Albacului
- Beiuşului
- Arieşului
- Gheorghe Costaforu
- N. Olahus
- D. Cantemir
Lotul 1 de lucrări conţine extinderea lucrărilor de canalizare pe străzile:
- 1848
- Moţilor
- Bacăului
- Cezar Bolliac
- Coziei
- Garoafei
- Titu Maiorescu
- Mărăşti
- Mihai Viteazul
- Mimozei
- Leonard Mociulschi
- Muşcatei
- George Topârceanu
- Alex Vaida Voievod
- Ion Vidu
- I.L Caragiale
- Arany Janos
- Jean Calvin
- 1 Decembrie plus două staţii de pompare a apelor uzate, cu clădiri şi instalaţii, pe străzile Arany Janos şi I.L. Caragiale
Citiți principiile noastre de moderare aici!