Noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, face revoluţie în cadrul instituţiei. Instalat în funcţie în 8 august 2019 de către Viorica Dăncilă, fostul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa este cunoscut pentru controalele derulate pe litoral, pentru amenzile aplicate şi pentru ieşirile în repetate rânduri în presă pentru a atrage atenţia asupra neregulilor constatate.
Cod vestimentar
La puţin timp după instalarea sa în funcţie, Horia Constantinescu a dat un ordin prin care angajaţilor ANPC li se recomandă cum să se îmbrace şi cum să se comporte. Astfel, potrivit Hotnews.ro, pentru angajate, codul vestimentar prevede rochii fără tăieturi, fermoare și imprimeuri excesive. Pot opta și pentru costum două piese, cu fustă sau pantalon. Lungimea fustei să fie imediat deasupra genunchilor.
Sunt interzise bluzele cu decolteu, paiete, sclipici, dar și hainele mulate. Mai mult, se interzice purtarea bijuteriilor în exces, extravagante, opulente sau ostentative, dar și machiajul strident. Pentru angajați: ținuta obligatorie este alcătuită din cămașă, cu mânecă lungă, simplă, clasică, de culoare alb, albastru, bej sau negru și pantaloni uni, drepți, fără tăieturi, fermoare ori imprimeuri. De asemenea, nu au voie cu părul lung.
Controale filmate
O altă propunere a lui Horia Constantinescu, postată pe site-ul ANPC, este filmarea şi fotografierea actelor de control. Cu informarea comerciantului, dar fără a i se solicita aprobarea. „Din experiența dobândită în cadrul controalelor realizate de către comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele (foto și video) obținute în aceste situații au fost esențiale în câștigarea unor procese în instanță, în baza proceselor verbale de constatare a contravenției încheiate cu această ocazie.
ANPC respectă prevederile legale în ceea ce priveşte legislația în vigoare, modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru a asigura că filmarea și fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, și fără a i se solicita acestuia un acord prelabil în vedere preconstituirii de probe.
ANPC va lua toate măsurile necesare în vederea asigurării că toate echipele de control sunt dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare și fotografiere”, se precizează în comunicatul ANPC.
Cazier contravenţional
O altă măsuri anunţată de ANPC, menită să îmbunătăţească actele de control, să asigure și să întărească abordarea unitară a acestuia la nivel național și să împiedice încălcările repetate ale operatorilor economici este introducerea cazierului contravenţional. Asta înseamnă că dacă agentul economic a fost sancţionat odată cu avertisment, a doua oară va fi amendat.
„La stabilirea sancţiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeaşi abatere operatorul economic a mai fost sancţionat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravenţional precum şi aplicarea eventualelor sancţiuni contravenţionale complementare.
Cazierul contravențional se va implementa începând cu data de 1 septembrie 2019 şi va permite identificarea operatorilor economici și a faptelor pentru care s-au aplicat deja sancțiunea avertismentului, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată”, precizează reprezentanţii ANPC.
„Măsurile anunțate se înscriu în abordarea de control unitară la nivel national și în politica de toleranță zero a ANPC față de încălcările legislației de către comercianți, în special în privința celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm «perseverența» unor comercianți în a produce iar și iar aceleași neplăceri consumatorilor și suntem gata să le arătăm acestora că și Autoritatea este gata să persevereze și să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii”, a declarant Horia Constantinescu.
Trimite articolul
XFilmarea va fi oprita cand isi umplu plasele si iau spaga.
Foarte bine.puteti incepe cu ford carbenta