Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă, în februarie 2018 au fost controlate 236 de unităţi, iar în ianuarie 226 de firme, potrivit informaţiilor primite de la ITM Bihor. În februarie s-au aplicat 226 de sancţiuni contravenţionale, iar în ianuarie 245. Numărul amenzilor aplicate în februarie – 61, iar în ianuarie – 59. Până aici, egalitate aproape perfectă. Diferenţele apar când vine vorba de munca „la negru”.
În luna februarie au fost aplicate pentru munca fără forme legale nu mai puţin de 37 de amenzi, în cuantum de 850.000 de lei. În ianuarie, mai puţin decât jumătate: 17 amenzi, în cuantum de 400.000 de lei.
Marius Rotar, inspectorul-şef al ITM Bihor, spune că sunt luni în care sunt găsite mai multe persoane muncind fără forme legale şi sunt luni în care sunt depistate mai puţine. Nu există o regulă.
Pe de altă parte, Dan Octavian, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB), este de părere că această creştere a numărului de amenzi şi a cuantumului acestora se datorează în bună parte şi „Revoluţiei fiscale”.
„Ultimele modificări fiscale, în special cele cu plata contribuţiei pentru munca part-time la nivelul salariului minim pe economie, generează muncă «la negru». Acum, că munca fără forme legale nu mai este caz penal, sunt tot mai mulţi cei care riscă”, crede Dan Octavian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!